Vydejte se po stopách vlků v Krušných horách. Hnutí DUHA shání dobrovolníky na monitorovací sezonu

20. září 2021 11:55

Pokud vás zajímá život vlčích smeček v Krušných horách a měli byste zájem taková zvířata umět třeba stopovat a mapovat jejich pohyb, máte jedinečnou možnost. Hnutí Duha, které se monitoringem zvířat zabývá, teď hledá nové dobrovolníky.

Hnutí DUHA shání dobrovolníky na mapování vlčích smeček v Krušných horách. Právě tam totiž začne začátkem října nová monitorovací sezona velkých šelem, které se i na území Karlovarského kraje vyskytují. Do programu se může zapojit každý, kdo je starší 15 let. Jeho povinností je pak zapisování získaných údajů do databáze organizace.

„Z těch výsledků pak dáváme dohromady, odkud šelmy pocházejí. Slouží k tomu takzvané DNA analýzy, kdy zkoumáme provázanost mezi různými smečkami. Dává nám to i povědomí o počtech a jak využívají místní terén,“ uvedla koordinátorka Vlčích hlídek v Krušných horách Štěpánka Kadlecová.

Letošní sezonu zahájí úvodní seminář ve Vejprtech

Úvodní školení pro nové dobrovolníky bude probíhat celý víkend od pátku 1. října v horské obci Vejprty. Noví zájemci se od zkušených lektorů dozví základní informace o biologii a ekologii vlků, kteří se v Krušných horách znovu usazují od roku 2016 i to, jak je správně stopovat.

V okolí Krušných hor se podle Štěpánky Kadlecové pohybuje v současné době kolem dvanácti vlků: „Nikdy to nebudeme vědět přesně na kusy. Je tu kolem dvanácti vlků s tím, že nejsou v jedné smečce. Je tu určitě jedna smečka, ale v tom dalším rozložení nemáme úplně jasno, jak to přesně je. Proto budeme rádi za nové dobrovolníky, kteří nám to pomůžou zjistit.“

Registrační formulář zájemci najdou na webových stránkách www.selmy.cz.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio