Vydejte se do doby největšího rozkvětu dolování stříbrných rud na Tachovsku

Hornické muzeum a štolu Ondřeje Šlika najdete v Plané u Tachova. Štola je skvěle zachovaná a upravená, stejně jako celá muzejní expozice. O obojí se stará parta nadšenců a kamarádů, kteří v roce 1995 založili Hornicko-historický spolek.

„Štola Ondřeje Šlika je stará 400 let. Jedná se o průzkumnou štolu na stříbro, je ručně ražená,“ popsal Antonín Bouša, průvodce Hornickým muzeem v Plané, který strávil na šachtě dvacet let. Celková délka šachty je necelých 200 metrů a na mnohých místech je dosud dobře patrná přesná ruční práce tehdejších horníků.

Bohužel Šlikům se nepotvrdilo to, co očekávali, takže po vyražení tuto štolu opustili. Byla mnoho let zavřená. Ke konci 19. století ji městský pivovar rozšířil a začal zde skladovat led na chlazení piva. Dnes je celý labyrint chodeb zpřístupněn veřejnosti a je v něm instalována expozice vývoje rudného hornictví.

Na šachtě se chodilo do 2,5 km pěšky

„Návštěvník si může prohlédnout například dvoukolejnou štolu. Na jedné koleji je kolejová technika – vrtací sloupy nebo vozy na přepravu materiálu i osob. Osobní doprava jezdila jen na dílo, které bylo vzdálené více než 2,5 kilometru, jinak se chodilo pěšky,“ vysvětlil průvodce.

Uvidíte i 4,5 tuny vážící žlutou vrtací soupravu VV-4, havíři jí říkala veverka. Byla poháněna stlačeným vzduchem, tlak byl 7,5 atmosfér. Soupravu ovládali dva muži.

Veškerá technika je kovová, pouze vozíky na přepravu výbušnin musely být dřevěné, kvůli statické elektřině. Pokud nebyl k dispozici dřevěný vozík, vezla se výbušnina na kovovém, ale musel být vyložen dřevem. „Vozíky na přepravu vyrubané horniny byly v různých velikostech – 0,33 nebo 0,6 m3, na velkých šachtách byly i vozy kubíkové. Plný vůz o objemu 0,33 m3 vážil jednu tunu a tlačit ho dokázal jeden jediný horník,“ doplnil Antonín Bouša.

V muzeu si prohlédnete i další zajímavé exponáty - sbíječky, pily, důlní telefony, přilby, uniformy, záchranářskou techniku, radiometrické přístroje na měření radiace a další. Hornické muzeum Planá je otevřeno v květnu o víkendech, od června pak každý den mimo pondělí.

autoři: Martina Sihelská , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň