Výborná povidla z jablek. V zimě se budou hodit

Letos byla dobrá úroda jablek. Leckomu už ale začínají „moučnatět“ a to je velmi vhodná doba na to, připravit z nich vynikající poctivá domácí povidla. V zimě jako když je najdeme.

Ingredience
  • 3 ½ l oloupaných, na kousky nakrájených jablek
  • 50 ml 8% octa
  • cca 500 g krystalového cukru

Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme je na malé kousky. Promícháme s octem a s cukrem, kterého dáme podle sladkosti jablíček. Někdy může být 500 g málo, jindy moc. Necháme 24 hodin proležet. Během této doby občas zamícháme.

Směs nalijeme do velkého kastrolu, přivedeme k varu a pomalu jablka rozdusíme. Nejprve pod poklicí, tu potom odstraníme, aby se přebytečná voda snáze odpařila. Nakonec větší kousky jablek rozmělníme kovovou metlou. Nejsem v tomto případě zastáncem mixování, protože malé kousky rozvařených jablek jsou v povidlech vítány a zlepšují jejich chuť. Ale kdo chce, může směs mixovat. Horkými povidly plníme zahřáté sklenice, zavíčkujeme a při 85°C sterilizujeme cca 20 – 25 minut, podle toho, jak velké sklenice použijeme. Sklenice s vychladlými povidly popíšeme a uložíme v suchu a chladu. Takto připravená povidla vydrží ve skvělé kvalitě několik let.

Toto je velmi starý a osvědčený recept. I když jsou povidla připravována bez konzervačních přípravků, nekazí se.

Můžeme je namazat na vdolky a pokapeme-li je ještě smetanou, máme mimořádnou lahůdku. Jablková povidla můžeme použít také na koláč, který před pečením posypeme máslovou drobenkou anebo zkuste buchty plněné domácími povidly.

autor: iko