Všeruby na Domažlicku otevřely nový průtah

13. prosinec 2018 14:24

Tisíc kamionů projede každý den Všeruby na Domažlicku. Už mnoho let tady marně bojují za omezení tranzitní dopravy. Zatím můžou slavit alespoň nově opravený průtah s kvalitním povrchem.

„Pět let zpátky tady projelo 150 kamionů denně, dnes je to tisícovka. Co bude za pět let? Podle statistik, které mám k dispozici, tady za minutu projedou dva kamiony,“ uvedl všerubský starosta Václav Bernard, který bojuje za Všeruby bez kamionů řadu let. Nápad omezit průjezd těžkých aut původně nad 17 a po úpravě zákona nad 12 tun neprošel.  Nakonec se lidem ve Všerubech alespoň na chvilku uleví. Ale díky průtahu to nebude.

„Pro příští rok se chystá z německé strany stavba podobného rozsahu jako tady. Bude se tam opravovat most v Eschlkamu. Mělo by tam dojít k tomu, že z německé strany bude doprava omezená do 7,5 tuny, což by nám ve Všerubech mělo příští rok dopravu odlehčit,“ uvedl Václav Bernard.

Ideálním řešením by byl obchvat Všerub, jenže tyhle akce jsou podle náměstka hejtmana Plzeňského kraje pro dopravu Pavla Čížka až příliš nákladné: „My řešíme případné obchvaty nebo nové silnice pouze z evropských dotací. Myslím si, že to naprosté zkvalitnění průtahu, kde je bezpečnost chodců, přechody, vjezdové brány, které zpomalují provoz, městysu Všeruby pomůže.“

Mnohamilionová rekonstrukce se protáhla

Rekonstrukce průtahu za 45 milionů korun bez DPH začala loni v listopadu a měla trvat přesně jeden rok. Kvůli špatnému podloží se předělával projekt a místo listopadu se silnice předávala až v prosinci.

Turisty lákají památky nebo příroda. Řidiče kamionů naopak nově opravené silnice. Toho se obávají obyvatelé Všerub na Domažlicku. Zatím můžou „slavit“ alespoň nově opravený průtah s kvalitním povrchem

„Byly projeté koleje, výtluky se dělaly a tak dále. To bylo způsobené nedostatečnou konstrukcí na nárůst dopravy, která tady je. Rekonstrukce vyžadovala tedy zesílení konstrukce,“ vysvětlil Jan Muzika ze stavební společnosti Eurovia. Zároveň se na nové silnici pokládaly nové asfaltové povrchy a vznikly také nové inženýrské sítě. To znamená veřejné osvětlení, kanalizace, plynové přípojky.  Vybudoval se i nový vodovod. K tomu firma provedla úpravu křižovatek, navazujících silnic a místních komunikací.

Turisty lákají památky nebo příroda. Řidiče kamionů naopak nově opravené silnice. Toho se obávají obyvatelé Všerub na Domažlicku. Zatím můžou „slavit“ alespoň nově opravený průtah s kvalitním povrchem

Podle náměstka hejtmana pro dopravu Pavla Čížka byla prioritou Plzeňského kraje roku 2018 Šumava, kde by měla být opravena většina silnic druhé a třetí třídy. „Teď už se dostává i na silnice ne tak frekventované. Máme vytipované některé oblasti, kde je to trochu zanedbanější, jako je právě Pošumaví, Sušicko, Nepomucko, Blovicko nebo oblast Plzně severu, kam příští rok půjdou velké prostředky. Snažíme se teď vychytávat místa, kde je víc silnic ve špatném stavu,“ řekl Pavel Čížek.

V příštím roce plánuje Plzeňský kraj vložit do oprav silnic 640 milionů korun. Další peníze možná získá ze státního fondu dopravní infrastruktury.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio