Vřídlo se vrátilo na původní místo. Rekonstrukce slavného sálu skončila

5. květen 2022 13:15

V Karlových Varech se po šesti letech opět otevřel hlavní sál Vřídelní kolonády. Skončila jeho náročná oprava. Hlavní karlovarská kolonáda tak nabídne lidem své zázemí těsně před zahájením nové lázeňské sezony. 

Karlovy Vary ve čtvrtek po částečné rekonstrukci otevřely hlavní sál Vřídelní kolonády. Jeho úpravy a statické zajištění celého objektu trvaly šest let. Na původní místo se nově vrátil výtrysk Vřídla i skleněná kupole.

Práci na zasklení objektu ale opozdilo chladné počasí. „Mělo to být v únoru, ale zima byla, jaká byla. Skla, která se osazují na osmistěn, se můžou dělat při teplotě, která je 10 stupňů, a skla na fasádě při teplotě 5 stupňů,“ vysvětlil důvod posunutí termínu dokončení náměstek primátorky Petr Bursík z ODS.

Rekonstrukce skleněného pláště se odehrála jako součást postupné obnovy kolonády. Po šesti letech jsou odstraněny statické potíže objektu a na původní místo se vrátil výtrysk Vřídla. „Jsem ráda, že se nám podařilo ten vývěr vrátit zpátky. Věřím, že opravy kolonády budou dál pokračovat,“ uvedla primátorka Andrea Pfeffer Ferklová.

Další úpravy město plánuje. „Pracujeme na třetí etapě rekonstrukce kolonády. Ta se týká zbytku budovy – podélná hala, suterén a střecha,“ řekl Karel Adamec z Kanceláře architektury města.

Podle náměstka Petra Bursíka je ale potřeba upravit i místo na Divadelním náměstí, kde byl provizorní vývěr: „Mělo by tam být pítko, tak aby si každý mohl ochutnat Vřídlo.“

Za současnou etapu rekonstrukce kolonády město zaplatí více než 26 milionů korun. Opravy budou pokračovat podle odhadů dalších pět let.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio