Volby 2002 - Karlovarský kraj

17. květen 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Karlovarský kraj je třetím nejmenším krajem v republice a zároveň krajem s nejmenším počtem obyvatel. Voliči zde vyberou do parlamentu 5 - 6 svých zástupců. Jak vlastně vypadá charakteristika nejzápadněji položeného a příhraničního regionu naší země několik týdnů před volbami do Poslanecké sněmovny? Právě na tuto otázku se pokouší odpovědět Zdeněk Trnka z karlovarské stanice ČRo.

Obyvatelé Karlovarského kraje jsou soustředěni zejména do větších měst, kde v současné době žije více než 56 % populace. V kraji se sice nachází největší koncentrace lázeňských center. Dlouhověkostí ale přímo Západočeši nevynikají. Pouze 11 % obyvatel se zde dožívá věku nad 65 let a tento údaj je jasně nejhorší v republice. Karlovarský kraj je v posledních letech regionem s nejmenší bytovou výstavbou. Mezi špičku naopak patří v počtu uzavřených sňatků a také v rozvodovosti.

V regionu je k dispozici rozvětvené síť středních škol a také dvě univerzity. Jedna státní a druhá soukromá. V okrese Sokolov mají ale zaměstnavatelé potíže se sháněním kvalifikovaných pracovních sil. Podíl vysokoškoláků na počet obyvatel zde totiž patří mezi nejnižší v republice. Na Sokolovsku je v rámci kraje evidována i nejvyšší nezaměstnanost. Počet pracovních míst v Karlovarském kraji výrazně ovlivňuje sezónnost. Potvrzuje to za Úřad práce v Karlových Varech Josef Rýdl.

Josef Rýdl, Úřad práce Karlovy Vary: Jak známo, tak tady převažuje lázeňství a cestovní ruch, ale nesmíme zapomenout, že i jiné profese jsou sezónní, jiná odvětví třeba stavebnictví je dneska velmi sezónní záležitost nebo třeba veřejně prospěšné práce nebo práce v lese. To kolísání může být až 3 % body v míře nezaměstnanosti, v plusu a mínusu samozřejmě.

Mezi priority Karlovarského kraje patří rozvoj cestovního ruchu. Nachází se zde plných 75 % lázeňských zařízeních republiky. Region je charakteristický značným počtem cizinců. V posledních letech je zejména na Karlovarsku možné zaznamenat příchod investorů z rusky hovořících zemí. Podle mluvčího magistrátu v Karlových Varech Alexandra Klimeše je ovšem velice zjistit, kolik cizinců zde podniká a kolik vlastní majetek.

Alexandr Klimeš: Z majetku města nebylo ruským občanům prodáno vůbec nic, ani jediný dům. Pokud ovšem došlo k situaci, že v rámci licitací někdo koupil dům na českou firmu a přitom v pozadí stáli Rusové, to už nelze ovlivnit, to se mohlo stát samozřejmě. Pokud něco vlastní Rusové, tak je tam vždy nastrčena nějaká česká figurka, nějaká česká osoba.

Vedení Karlovarského kraje připravuje studii využití vznikajících průmyslových zón s ohledem na možnost nabídky pro zahraniční partnery. Očekáván je další postup rekultivací, které by měly v místech po někdejších povrchových dolech zlepšit životní prostředí. Region očekává hospodářský rozvoj zejména v souvislosti se vstupem republiky do EU. Zlepšení silniční a železniční dopravy má proto jako svou prioritu většina politických stran, které se zde budou ucházet o přízeň voličů v parlamentních volbách.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

autor: zdt
Spustit audio

Více z pořadu