Vojáci z Karlovarského kraje se hromadně zapojili do darování krve

1. prosinec 2021 10:15

Vojáci aktivní zálohy z Karlovarského kraje se zapojili do hromadného darování krve. Společně s dalšími pracovníky Krajského vojenského velitelství navštívili Transfúzní stanici v Karlovarské krajské nemocnici.

Když se armáda v Karlovarském kraji dozvěděla o akutním nedostatku krve v nemocnicích, příliš dlouho neváhala a rozhodla se pomoci. Skupina vojáků zamířila na místní transfúzní stanici k hromadnému darování krve. Zájem byl dokonce tak vysoký, že se kvůli omezeným kapacitám mohla zapojit jen část zájemců.

Armáda v Karlovarském kraji uspořádala podobnou akci vůbec poprvé. „Takovýto hromadný odběr je naší první akcí. Zájem byl z řad vojáků velký, někteří chodí darovat častěji. Ti co mohli jít, se přihlásili,“ uvedla praporčice Lucie Foltová.

„Díky epidemiologické situaci a nevlídnému počasí je velká nemocnost. Chodí nám poměrně málo dárců, rozhodně méně než bývá obvyklé. V minulém týdnu jsme sháněli krve všude možně. Měnili jsme i dárce plazmy na dárce krve. Takže nám tato akce rozhodně pomůže,“ řekla primářka Eva Nováková.

Vojáci darovali přibližně šest litrů krve, do budoucna by pak chtěli akci zopakovat i ve větším počtu.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio