Vodní světy ožívají. Uvidíte africké ryby, krokodýly čelnaté i populárního Krakena s Penelopou

4. červenec 2020 10:44

V pavilonu Vodní světy Safari Parku Dvůr Králové končí rekonstrukce nádrží. V jedné z nich už brzy návštěvníci uvidí nové krokodýly štítnaté nebo kobru vodní. Ale už dnes si jejich pozornost snadno získají nejrůznější druhy afrických ryb, krokodýli čelnatí a populární pár Kraken a Penelopa.

Na návštěvu Safari Parku Dvůr Králové vás zve zoolog Pavel Moucha a reportérka Dana Voňková.

Čtěte také

Tomistoma nebo také krokodýl úzkohlavý, patří mezi ohrožené druhy. Odhaduje se, že ve volné přírodě žije jen zhruba 2 500 jedinců.

V královédvorském safari parku žije velmi populární pár - samec Kraken a samice Penelopa. Přicestovali v roce 1989 ze zoo v Singapuru jako čerstvě vylíhnutá mláďata. Kraken je v současné době považován za jednoho z největších krokodýlů žijících v českých zoologických zahradách. Podle nejnovějšího údaje měří 5 metrů a 15 cm.

Tomistomy žijí na jihu Malajského poloostrova, na Sumatře a Borneu.

V zoo dostávají zpravidla kuřata, hlodavce nebo ryby a to jednou za deset dní. Krmná dávka se pohybuje okolo 10 kg masa. Rozmnožování těchto zvířat není v podmínkách zoologických zahrad jednoduché.

Čtěte také

Penelopa sice každoročně klade snůšku okolo dvaceti vajec, vejce však ještě nikdy nebyla oplozená. Jedním z důvodů může být nezkušenost a nízký věk samce. Krakenovi je 30 let. Tomistomy se dožívají až jednou tak dlouhého věku.

Tomistomy sice nepatří mezi africké druhy zvířat, na jejichž chov se Safari Park Dvůr Králové zaměřuje, ale Penolopa a Kraken představují evolučně velmi starý druh spojený se zvířaty, které maloval slavný malíř Zdeněk Burian. Burianova plátna vystavuje královédvorská zoo v prostorách své správní vily.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související