Vodní elektrárna na přehradě Horka na Chebsku opět vyrábí elektřinu

4. březen 2019 15:15

Vodní elektrárna na přehradě Horka na Chebsku byla dlouho dobu mimo provoz. Vodohospodáři nemohli spustit turbíny kvůli suchu, které potrápilo celou republiku v loňském roce.

Přehrada Horka v loňském roce měla velmi malý přítok, nyní se zpět dopouští: „Díky postupné oblevě a tání sněhu už začínáme napouštět Horku zpět na plný zásobní prostor,“ řekl hrázný Martin Uhlík.

„Malá vodní elektrárna se nám tu rozbíhá přibližně po tři čtvrtě roce. Máme tady čtyři turbíny a celkový instalovaný výkon je někde kolem 420 kilowatt,“ uvedl mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Vodní nádrž Horka neslouží pouze k vyrábění elektřiny, jak potvrdil Martin Uhlík má i jinou a důležitější prioritu: „Přehrada Horka je hlavně vodárenská nádrž, tudíž její první a hlavní účel je zásobování obyvatel v oblasti Sokolova pitnou vodou.“

Přítok se sice obnovuje, zároveň musí nádrž ale hodně vody upouštět, zásobuje totiž vodou také Libocký potok. „Pro uchování života vody v potoce musíme vypouštět 100 litrů za vteřinu. A samozřejmě stále k tomu má odběr úpravna vody, který se pohybuje také v řádech sto litrů za vteřinu,“ upřesnil Uhlík.

autoři: Jan Čech , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio