Vodácká sezona na Ohři začíná. Zkomplikovat by ji mohla oprava jezu v Lokti

3. květen 2019 10:00

Horním úsekem řeky Ohře projedou v hlavní letní sezoně tisíce vodáků. Letos by jim ale cestu mohl zkomplikovat dolní jez v Lokti, v březnu začala jeho rekonstrukce. Stavební práce potrvají až do podzimních měsíců.

Rekonstrukce je zaměřena především na levou část říčního koryta. Kromě tělesa jezu opraví vybraná stavební firma opěrné kamenné zdi. Pro vodáky by se stavba mohla stát komplikací ve chvíli, kdy by stavební firma uzavřela z bezpečnostních důvodů propust na nedávno opravené pravé části jezu. V případě uzavření takzvané šlajsny by vodáci museli své lodě komplikovaně přenášet po břehu. Navíc ulicí, kde je v létě velký provoz pěších turistů a cyklistů.

„Bylo by to nepříjemné, protože právě do této ulice vyjíždějí ze své stanice i naši dobrovolní hasiči,“ řekl v této souvislosti starosta Lokte Petr Adamec. Město je prý o situaci připraveno jednat se zástupci Povodí Ohře, Karlovarského kraje i sdružení  Vodácká Ohře, jehož členy jsou především provozovatelé regionálních půjčoven lodí. Provozovatel půjčovny Dronte Míla Pražák se na situaci snaží upozornit od zimních měsíců. „Trochu nám vadí, že správci povodí řeší situaci takřka na poslední chvíli. Sezóna totiž začíná v květnu, hlavní nápor vodáků na Ohři očekáváme v červnu a červenci.“

Z posledního setkání zástupců vodáků a místní samosprávy vyplývá, že Karlovarský kraj by mohl poskytnout finanční prostředky a v případě nutnosti by se zaplatil brigádník, který by koordinoval pohyb vodáků v krizovém místě. Vyřešení problému si přejí i zástupci loketské radnice, kteří vnímají vodáctví a vodní turistiku jako vítané oživení letní sezóny. Ozvali se i zástupci stavební firmy, která má opravu jezu na starosti. Ve hře je podle nich možnost, že budou vodáci přenášet lodě na břehu kolem jezu pouze několik metrů. Vyloučeno není ani to, že by vodáci mohli propustí projíždět bez omezení. Vše ale záleží na dodržování předem dohodnutých bezpečnostních zásad.

„Konečné rozhodnutí by mělo padnout maximálně do čtyř týdnů,“ uzavřel za sdružení Vodácká Ohře instruktor a majitel jedné z regionálních půjčoven lodí Míla Pražák.

autor: zdt | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio