Voda ze zaniklého dolu ničí domy v Kynšperku nad Ohří

21. listopad 2019 06:20

Popraskané zdi, plíseň a vlhkostí poškozené základy. Tak vypadají v Kynšperku nad Ohří rodinné domy, které stojí v blízkosti starého důlního díla. Obyvatelé okrajové části města bojují se spodní vodou řadu let.

Majitelé rodinných domů na kraji Kynšperku nad Ohří se dlouhodobě potýkají s vysokým stavem spodní vody. Vlhkost prosakuje z blízkého dolu a poškozuje základy domů. V některých objektech se tvoří plísně nebo praskliny. V posledních čtyřech letech se navíc situace zhoršuje. Rychlou pomoc jim teď slibuje stát.

Popraskané zdi, plíseň a vlhkostí poškozené základy. Tak vypadají v Kynšperku nad Ohří rodinné domy, které stojí v blízkosti starého důlního díla. Obyvatelé okrajové části města bojují se spodní vodou řadu let

„My tady máme hodně plíseň vlhkost důl Požehnání je tam, tady byla výsypka a je to celý až k nádraží, tam se vynořují další dvě jezírka, za silnicí je další jezírko, během dvou let to bude venku,“ popsal Pavel Zima, majitel jednoho z poškozených domků.

Začne nová etapa řešení

Právě ze zatopeného dolu Boží požehnání se voda dostává do základů i dalších blízkých domů. Poškozených objektů je 22. Dosavadní stavební a sanační zásahy pověřených firem se neosvědčily. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka zvoleného za ANO teď končí další objednané analýzy. A od nového roku začne další etapa řešení problému.

„V tuto chilli se bude přistupovat individuálně ke každému majiteli s ohledem na to, že každý z objektů je poškozen trochu jinak, ke každému se vezme soudní znalec, ke každému objektu se vezme projektant a vyhodnotí se ten stav a na individuální bázi se domluví ty sanační práce, které půjdou na účet státu,“ řekl ministr.

S výkupem je stát opatrný

Ministerstvo průmyslu zatím uvažuje o sanaci vodou poškozených objektů na nich. S výkupem domů, které jejich majitelé označují za nevratně zničené to je ale podle ministra zatím složité.

„Může se jít různými cestami, přičemž v tuto chvíli jsou dva majitelé, kteří chtějí jednat o výkupu, k tomu se musí přistupovat citlivě. Pakliže by se k tomuto mělo přistupovat, musí jít o objekt ve stavu velmi vážném, zatím ty indicie nemáme, na druhou stranu nechceme to podcenit,“ prohlásil.

Výše celkových nákladů na chystané sanační práce zatím k dispozici nejsou. Za určitých okolností by ale mohly dosáhnout desítek milionů korun.

autor: zdt | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio