Vlivný a nejvlivnější

15. listopad 2002
Publicistika

Četl jsem v sobotu, že herce Juraje Kukuru řídí jeho žena. Není to tak, jak se kdysi domníval, že to řídí on, to pouze jeho žena to umí zařídit tak, že se herec Kukura d o m n í v á, že je tomu tak, že to řídí on. No, popravdě, trvalo mu dost dlouho, než na to přišel a zveřejnil; v pětapadesáti, či kolik mu to je, to měl zveřejňovat už pár desítek let. Ale není to tím, že by byl Juraj Kukura zpožděný ve vývoji, takových bloudů žijí mezi muži miliony. Člověk nemá takový vliv jaký si myslí že má, většinou. Existují i opačné příklady, třeba demokracie je jedním takovým, ale v partnerství muže a ženy je rozhodnuto už statisíce let. Ovšem muži se ještě za sto tisíc let budou domnívat, že partnerský velín mají propachtovaný pouze oni. Mýlí se. Tedy, někteří se mýlí, jiní a Juraj Kukura taky, už prohlédli.....

....Vliv je těžko měřitelnou hodnotou, víme? Britský měsíčník Q se domnívá, že nejvlivnějším mužem světa je Bono. To je zpěvák skupiny U2, pro ty méně rockově orientované. Bono, no. U nás doma nemá vliv žádný a nepochybuji o tom, že u vás doma také ne. A měl by někdo, třeba Juraj Kukura, nebo já, kdyby neměl on čas, povědět šéfredaktorovi britského měsíčníku Q, že Bono má možná největší vliv na svět, ale doma je stejně malinkatý, jako ostatní chlapíci.

Já mu ji neberu, Bonovi, tu světosílu. Jde jen o to, povědět poctivě v čem má ten vliv. Na ženské? Na tu nejdůležitější ne, to jsem vysvětlil. Na chlapy? Hloupost. Možná na ty, kteří věří takovým anketám. Víte, dobré je, podívat se na žebříček prvních deseti nejvlivnějších. Podle Q, nejvlivnějších. První je rocker, třetí je rapper Eminem, pátý zpěvák kapely Nirvana Cobain, šestý zpěvák skupiny Radiohead Yorke, když druhý je šéf Universalu, čtvrtý majitel dvanácti set dvaceti pěti rozhlasových stanic na americkém kontinentu Mays. I ten Cohen, co je sedmý, je šéfem hiphopové firmy. Všechno showbyznys.

Logo

Ano, jde sice o žebříček populárních osobností v lehké muzice, ale pozor! On si ten Bono tyká s Clintonem, Putin ho zve na Vánoce, hodně zadobře je s Tony Blairem a chválí ho i Bush. To se může podařit jen zpěvákovi, aby ho bral vážně americký demokrat i republikán, britský socialista i pravoslavný rusokrat. Ale jde ještě o důležitější věc. Bono například zcela zásadně ovlivnil rozhodnutí o odpuštění stomiliardových dluhů zemí třetího světa zemím světů prvního a druhého. A takový zpěvák, i kdyby nebyl zpěvákem a i kdyby byl doma úplně pod pantoflem, má opravdu velký vliv. Můžeme se dohadovat o tom, zda je tak velký vliv ve správných rukách, méně známí politici i méně známí zpěváci mohou mluvit o nepřípadnosti, ale nemají pravdu. Až se jim podaří ovlivnit životy desítek milionů lidí jakéhokoliv z našich třech světů, mohou se ušklíbnout, ale takto ne. Bono prodává desítky milionů desek a jen tak ho začali a berou vážně politici.

Vliv je těžko měřitelnou hodnotou. Opravdu. Nemám doma jedinou Bonovu desku, ale na tom nezáleží. Celý třetí svět jich má možná jenom pár.Ovšem ovlivnil to tam, ovlivnil to nakonec i u mě. Existují v demokracii takové případy. Je to dobře? Je. Poslechl ho první i druhý svět, a o tom se Putinovi, Blairovi, Clintonovi i všem Bushům může jenom zdát. Je to možná přízemní, ale domnívám se, že doma to bude mít jako oni, jako Kukura. Hůř než já, možná. Protože já se fakt nedomnívám, že by odpuštění dluhů něco z problémů třetího světa řešilo. To čeká na někoho vlivnějšího, zdá se. Demokracie, by to mohla být, ale ta je, ať je stará jak chce, bohužel, velmi často v pozici mladých mužů...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.