Vítejte v pekle! Ruiny kostela na Tachovsku obýval coby pekelník i Karel Gott

8. září 2023

Dnes na místě někdejšího nemalého kostela sv. Jana Křtitele u Kočova na Tachovsku najdeme už jen ruinu bez střechy. Pozůstatky kostela stojí v místech zaniklé osady Svatý Jan a pokud se sem vydáte, rozhodně nebudete litovat, místo má totiž pozoruhodnou atmosféru. Buďte ale opatrní – zbytky kostela jsou v havarijním stavu a není tedy bezpečné chodit přímo do útrob stavby.

V roce 2000 se tady natáčela pohádka Zdeňka Trošky

Roku 2000 se přímo v kostele natáčela pohádka režiséra Zdeňka Trošky Z pekla štěstí 2. Krom mnohých známých osobností si zde zahrál i zpěvák Karel Gott, kterému, coby Luciferovi, posloužily ruiny kostela jako kulisy pro samotné peklo.

„Kostel byl tehdy využit filmaři celkem účelně. Ruinu vymalovali kombinací převážně červených a černých barev tak, aby to vypadalo strachlivě jako v pekle. I po více jak 20 letech zde tyto malby jsou a je možné tu vidět různé pekelné obličejíky,“ popsal pracovník Muzea Českého lesa v Tachově Štěpán Čadek.

Kostel v těchto místech stával zřejmě už v 16. století, byl však zbourán a nahrazen kostelem novým, jehož pozůstatky vidíme dodnes. „Je to poměrně mohutná stavba z let 1728-1732. Když začal úřadovat císař Josef II., který se proslavil rušením řádů, kostelů a jiných církevních zařízení, zrušil roku 1784 i tento kostel a stavba dále neměla využití. Majitel panství nelenil a do roka od zrušení kostela zde usídlil první poddané. Východně a jižně od kostela tak vzniklo několik chalup. Kolem roku 1830 požádali někteří podnikavci majitele panství o to, aby mohli kostel využít jakožto továrnu. Nakonec z toho byla porcelánka, která fungovala asi 15 let. Krátce po skončení výroby byla ubourána přední část kostela a použita na stavby v okolí. Od té doby je kostel ruinou,“ zakončil muzejník.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.