Vitamin E: Někdejší superstar v boji s infarktem, aktuálně za zenitem. Přijde comeback?

6. duben 2021

I když zná lidstvo vitamin E už skoro sto let, lékaři jeho význam pro zdraví stále zkoumají. Vrchol popularity zažil v 90. letech, kdy ho ve formě doplňků stravy užívaly miliony lidí ve víře, že je ochrání před infarktem. To se sice nepotvrdilo, ale jisté je, že potraviny bohaté na „éčko“ by rozhodně měly být součástí zdravého jídelníčku.

Už koncem 40. let 20. století přišla skupina lékařů s hypotézou, že by vitamin E mohl hrát pozitivní roli při ochraně srdce a cév před aterosklerózou. Později pak navrhli podávání velkých dávek vitaminu E ke zpomalení nebo zvrácení aterosklerózy, tedy onemocnění, při kterém se do stěny cév ukládají tukové látky, čímž céva ztrácí pružnost a zároveň dochází k jejímu postupnému zužování. Nakonec se céva může zcela ucpat nebo naopak prasknout, což může vést například k mozkové mrtvici nebo k srdečnímu infarktu.

MUDr. Miroslav Šuta

V 80. letech rozsáhlá tzv. observační studie sledovala skupinu více než 80 tisíc zdravotních sester, u kterých pomocí dotazníku zjišťovala příjem vitaminu E v potravě a pak u nich po dobu 8 let sledovala výskyt infarktu a dalších srdečních onemocnění. Ukázalo se, že ženy s nejvyšším příjmem vitaminu E měly zhruba o třetinu nižší riziko infarktu ve srovnání s těmi, které měly jeho příjem nejnižší. Zveřejnění výsledků společně s cílenou reklamou vedlo k obrovské popularitě potravinových doplňků s obsahem vitaminu E. Například v USA podle dotazníkových šetření užíval doplňky s vitaminem E zhruba každý čtvrtý dospělý Američan.

Vitamin E byl objeven v roce 1922, přičemž postupně byl zjišťován jeho biologický význam, popsána jeho chemická struktura a v roce 1938 byl poprvé syntetizován v chemické laboratoři. Dnes pod označením vitamin E rozumíme skupinu přírodních chemických látek rozpustných v tucích, které patří mezi tokoferoly a které se liší svou biologickou aktivitou. Nejúčinnější z nich je alfa-tokoferol. V těle vitamin E hraje důležitou roli v reprodukčním a nervovém systému. Je součástí buněčných membrán, které svou přítomností chrání před oxidačním stresem a působením tzv. volných radikálů.

Logicky následovala v 90. letech série lékařských studií, které testovaly, jestli podávání dodatečných dávek vitaminu E sníží riziko nemocí srdce a cév. V roce 2004 byla zveřejněna meta-analýza 7 tzv. randomizovaných kontrolovaných studií, kterých se dohromady zúčastnilo zhruba 100 tisíc lidí. V nich polovina náhodně vybraných osob dostávala vitamin E a polovina místo něj užívala placebo. Ačkoli studie trvaly od 1,5 roku do 6 let, neprokázal se rozdíl v riziku cévní mozkové příhody, srdečního infarktu ani úmrtí na nemoci srdce a cév mezi těmi kdo užívali vitamin E, a těmi, kdo užívali placebo. V důsledku toho popularita těchto doplňků stravy poklesla.

Kde „éčko“ najdeme?

rostlinné tuky (řepkový, slunečnicový, olivový, palmový olej)
slunečnicová semínka, lískové oříšky, naklíčená pšenice nebo buráky (+další potraviny bohaté na tuky s vysokým obsahem polynenasycených mastných kyselin)
podstatně menší množství v potravinách živočišného původu (ryby, vejce, máslo)
jako součást různých multivitaminů a jiných potravinových doplňků
jako potravinářské aditivum (pod kódem E306 extrakt s vysokým obsahem směsi tokoferolů, pod kódy E 307 až E 309 syntetické tokoferoly alfa, gama a delta). Výrobci potravin je užívají k prodloužení trvanlivosti tuků, margarínů a na tuk bohatých potravin, ale i k tomu, aby se mohli pochlubit, že jejich výrobek je obohacen o vitamin E. Proto ho můžeme najít například v rozmanitých snídaňových cereáliích, müsli, sušenkách, ale také v některých uzeninách.

Vitamin E a známky zánětu

Dalším zkoumaným účinkem vitaminu E je možný vliv na zánětlivý proces v těle. Ten může mít rozmanité příčiny, například infekci. Meta-analýza zveřejněná na podzim 2020 zhodnotila výsledky studií, které účinky podávání vitaminu E na laboratorní známky zánětů porovnávaly s účinkem užívání placeba.

Čtěte také

Srovnání ukázalo, že došlo k významnému snížení hladiny tzv. C-reaktivního proteinu (CRP), jehož přítomnost v krvi je projevem akutní fáze nespecifické reakce organismu na zánětlivé procesy, jako je bakteriální infekce, autoimunitní onemocnění, infarkt atd. Nicméně hodnocení zahrnovalo celkem asi jen 2 tisíce osob, proto bude nutné nadějný výsledek ověřit v rozsáhlejší klinické studii.

Dostatek vitaminu E a úmrtnost na civilizační nemoci

Význam vitaminu E pro zdraví naznačuje pozoruhodná studie z Finska, jejíž výsledky byly zveřejněny v roce 2019. Po dobu 31 let lékaři sledovali zdraví více než 29 tisíc mužů, kterým bylo v době začátku výzkumu mezi 50 a 69 lety a kteří v té době kouřili denně 5 a více cigaret. U účastníků studie byla kromě jiného sledována hladina biologicky nejaktivnější složky vitaminu E, tady alfa-tokoferolu. Výsledky studie ukázaly, že pětina mužů s nejvyšší hladinou vitaminu E v těle měla o 22% menší celkovou úmrtnost než skupina mužů s nejnižší hladinou. Statisticky významné snížení rizika se lišilo u různých příčin úmrtí. Pohybovalo se od 17 do 47% a týkalo s úmrtí na rakovinu, srdečně-cévní nemoci, nemoci srdce, mozkovou mrtvici a respirační onemocnění.

Jak uvádí doktorka Deirdre Tobiasová z Harvardovy univerzity, jde o velmi rozsáhlou a dlouhodobou studii, nicméně její výsledky nemusí být důkazem účinků pouze samotného vitaminu E. Rozhodně ale ukazují na význam pestré diety bohaté na potraviny, jako jsou rostlinné oleje, ořechy, olejnatá semínka atd., které kromě tokoferolů obsahují i další pro tělo významné složky.

autoři: Miroslav Šuta , Vladimír Šťovíček | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio