Vitamin D chrání plíce a přispívá k lehčímu průběhu onemocnění covid-19

18. únor 2021

„Teprve nedávno bylo prokázáno, že vitamin D zabraňuje koronaviru SARS-CoV-2 vstupu do buněk epitelu dýchacích cest. Do jisté míry tudíž snižuje škody na plicích způsobené tímto virem,“ říká prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc., z Fakultní nemocnice Plzeň.

Naše i zahraniční zkušenosti ukazují, že vitamin D zmenšuje pravděpodobnost rozvoje závažného průběhu covidu-19. Jen nepatrné procento pacientů s normální hladinou vitaminu D končí na jednotkách intenzivní péče (JIP). Výzkumy odhalily, že lidé, kteří byli na JIP nebo v důsledku covidu-19 i zemřeli, měli hladinu vitaminu D v krvi extrémně nízkou, jen kolem 30 nmol/l. Normální hladina je 75 až 150 nmol/l, za bezpečné lze považovat hodnoty do 300 nmol/l,“ upřesňuje prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc., primář oddělení Imunochemické diagnostiky Fakultní nemocnice Plzeň a náměstek ředitele FN Plzeň pro vědu a výzkum.

Vitamin D působí protizánětlivě. Koronavirus SARS-CoV-2 může vyvolat cytokinovou bouři spojenou se systémovým zánětem, zároveň zhoršuje záněty, se kterými se organismus už potýká. „Pokud člověk s nízkou hladinou vitaminu D v krvi onemocní covidem-19, chybí mu silná zbraň proti SARS-CoV-2. Není to otázka léčby, ale spíš prevence, jde o navození příznivého stavu organismu, kdy přísunem vitaminu D tlumíme zánět,“ vysvětluje profesor Topolčan.

Při covidu-19 se vitamin D v těle spotřebovává

V plzeňské fakultní nemocnici sledují pacienty nemocné covidem-19 a jejich hladinu vitaminu D v krvi od začátku pandemie, tedy od jara loňského roku. Z výzkumu mj. vyplývá, že během nemoci vitaminu D v těle ubývá. „Máme případy lidí, u kterých jsme měli vyšetřenou hladinu vitaminu D. Pak dostali covidovou infekci a po jejím prodělání u nich množství vitaminu D prudce kleslo třeba na polovinu, na čtvrtinu. V praxi to bývá tak, že lidé mají málo vitaminu D a ještě k tomu ho infekce spotřebovává,“ říká lékař, „tím se dostáváme do nepříjemného začarovaného kruhu, který ve spojení s dalšími faktory stojí za těžkým průběhem covidu-19.“

Čtěte také

Prof. MUDr. Ondřej Topolčan proto doporučuje preventivní užívání vitaminu D, kterého má naše populace obecně nedostatek: „Není to jediná prevence covidu-19 a také netvrdím, že vitamin D zabrání nákaze. Nicméně na rozdíl od loňského roku nyní už můžeme považovat za prokázané, že vitamin D má významný vliv na závažnost onemocnění. Denní příjem vitaminu D by měl být 1500 až 2500 IU, nejlépe v kapkách nebo tobolkách.“

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio