Vila Komtesa v Bečově nad Teplou má naději na záchranu

20. červenec 2015

Vila komtesa v Bečově nad Teplou donedávna chátrala. Bývalý nájemce ji opustil a zajímavému historickému objektu hrozila zkáza. Dnes je ale všechno jinak.

Chátrání historické vily Komtesa v Bečově nad Teplou je u konce. Zanedbaný a opuštěný rekreační areál si pronajala paní Alena Švehlová, která ho chce s rodinou opravit a provozovat. Úvodní práce mají skončit letos, obnova ale potrvá i v následujících letech.

Paní Alena si historickou vilu s okolními pozemky pronajala od vlastníků, členů šlechtického rodu Lobkowiczů. Předchozí nájemce do objektu prakticky neinvestoval, a zejména v posledních letech provoz oblíbeného rekreačního střediska skomíral. Po jeho odchodu hrozila vile Komtesa a celému areálu devastace.

Vila Komtesa je velmi zajímavou dřevostavbou, postavenou v roce 1928 ve stylu alpské architektury. Nejdříve ji užívali jako letní sídlo původní majitelé a jejich návštěvy. Po 2. světové válce vilu zkonfiskoval stát. Areál pak sloužil k podnikové rekreaci, dětským táborům a pobytům hendikepovaných. V současnosti je vila opět v majetku rodiny Lobkowiczů.

Alena Švehlová chce se svým rodinným týmem opravit do konce roku 2015 ubytovací část vily Komtesa. Celý areál bude dokončený postupně v následujících letech. Podle toho, jak rychle se podaří získávat finanční prostředky. Drtivou většinu investic totiž zajišťuje rodinný rozpočet.

„Já jsem vlastně poprvé ten objekt viděla v roce 2002. Už tehdy byl v neutěšeném stavu. Jenže i tak mě to místo oslovilo. Tady má člověk pocit takového zvláštního klidu. Absolutní vyrovnanosti. Navíc je to místo trochu záhadné. A je tu tak báječný výhled na město a okolí. Když jsem ten dům kdysi viděla ve špatném stavu, bylo mi to hrozně líto. Uvědomuji si ale, že obnova bude stát mne i mého přítele Honzu mnoho sil. Práce na záchraně celého rekreačního areálu nás ale naštěstí stále baví,“ dodává na závěr Alena Švehlová.

autor: zdt
Spustit audio