VIDEO: Vlci žijí v Lužických horách, dokazují záběry fotopasti

4. červenec 2018 11:26

V Lužických horách jsou vlci, potvrdily to snímky z fotopastí. Podle ekologické organizace Hnutí DUHA jde o migrující zvířata, mohli tak přijít zřejmě z nedalekého Národního parku České Švýcarsko, kde se objevili také.

Snímky z fotopastí podle Miroslava Kutala z hnutí DUHA svědčí o tom, že šelmy byly v Lužických horách na jaře: „Během června jsme zkontrolovali fotopasti v Lužických horách a našli jsme tam snímky z jara – konce března, které potvrdily, že na území pohybují dva vlci.“ Jestli šlo o pár, který vyvedl mladé, se uvidí až při dalších pravidelných kontrolách fotopastí.

„Fakt, že se v Lužických horách usadil minimálně pár vlků, je pro naše lesy dobrou zprávou - vlci pomáhají do krajiny vracet přírodní rovnováhu,“ říká expert na velké šelmy, Miroslav Kutal z hnutí Duha a pokračuje: „Zároveň je nutné zabezpečit hospodářská  zvířata, především ovce, kozy a novorozená telata proti útokům vlků.“

Lidem se vyhýbají

Podle Pavla Bendy, ředitele Správy Národního parku České Švýcarsko, přesto, že v severních Čechách se vlci pohybují od roku 2012 a důkazy o jejich přítomnosti – trus, stopy či snímky z fotopastí – jsou nejpozději od roku 2016, pravděpodobnost, že lidé uvidí šelmu, je velmi malá. „Jejich přímá pozorování jsou naprosto raritní záležitostí, protože vlci se lidem vyhýbají,“ říká Benda.

Výskyt vlků byl v Libereckém kraji už dříve potvrzen také v okolí Doks a v Jizerských horách.

Vlk na severu Čech
autoři: jch , reČRoL
Spustit audio