Video: 33. Skupova Plzeň začíná

13. červen 2018

30 nejnovějších inscenací z České republiky, Slovenska, Francie, Dánska a Polska bude až do neděle k vidění v rámci Mezinárodního festivalu loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň. Prolog v podobě grotesky bratří Formanů Deadtown se odehrál včera.

Skupovu Plzeň dnes slavnostně zahájí Divadlo Alfa, které na své domovské scéně hraje pohádkový motorkářský muzikálek Tři siláci na silnici. „Je to taková cestovatelská pohádka o třech bratrech, ale nebudu víc prozrazovat, jen to, že je to inscenace plná vtipu a písniček. Taková poctivá loutkářská práce,“ řekl herec Petr Borovský. Další dnešní představení budou v režii českých loutkářů. Divadlo Polárka z Brna přiveze Malou čarodějnici, KALD DAMU svoji verzi Jacka Londona pod názvem Tisíc tuctů a Divadlo Vozichet z Jablonce nad Nisou pásmo klasických pohádek V jednom lese v jednom domku.

Páteří programu je opět soutěž profesionálních loutkových souborů z České a Slovenské republiky. „Naivní divadlo Liberec přiveze cenami ověnčenou inscenaci Jsou místa oblíbená tmou, kde nikdy a nic na ostrovech se skrývá. Divadlo Drak z Hradce Králové představí svou novinku Bílý tesák, Nové divadlo z Nitry Pinocchia, přijedou Buchty a loutky, výborný soubor, který funguje už desítky let. A pak třeba jeden novější soubor – Geisslers Hofcomoedianten,“ pozval ředitel festivalu Jakub Hora.

Největším lákadlem bude Deadtown bratří Formanů

Hrát se bude nejen v sálech Divadla Alfa na Rokycanské třídě, ale také na nádvoří plzeňského pivovaru. Právě tam je stan bratří Formanů. „Ocitáme se v Evropě na začátku 19. století v kabaretu, kde je iluzionista okouzlený světem divokého západu. A protože je to iluzionista, pomocí své fantazie se na divoký západ dostane,“ vylíčil inscenaci Deadtown Petr Forman. „Inspirovali jsme se počátky zvukového filmu, využili jsme k tomu různé moderní technologie,“ dodal tvůrce. Deadtown se bude hrát každý den kromě čtvrtka.

Přijedou inscenace ze zahraničí i stoletý Hurvínek

Polské divadlo zastupují dvě inscenace: Loutkové divadlo Bialystok přiveze Sliby panenské. Z Wroclawi přijíždí loutková inscenace Pomník, která se zabývá příběhem Stalinova pomníku v Praze a režíroval ji Jiří Havelka. Dánská inscenace Ráj vypráví s láskou a nadhledem příběh funebráka a jeho klientů.

Doprovodný program zahrnuje divadelní a loutkářské workšopy v kulturním centru Moving Station nebo v DEPU 2015.  A ještě jednu zajímavost letošní Skupova Plzeň nabídne. „Obrazcovovo divadlo z Moskvy přiveze jedny z nejstarších soch Spejbla a Hurvínka, které vyřezal plzeňský rodák Gustav Nosek,“vysvětlil Jakub Hora.   

autoři: jnm , Michaela Svobodová