Více pacientů hlásí aktuálně dětská oddělení některých nemocnic v Plzeňském kraji

19. říjen 2021

Hlavně nejmenší děti teď trápí respirační nemoci, které se často komplikují. Nejtěžší případy léčené kyslíkem nebo antibiotiky musí proto zůstat pod dohledem lékařů. Naplněná dětská oddělení má i nemocnice v Rokycanech.

„Minimálně každou hodinu obejde setra všechny pokoje a zkontroluje u pacientů okysličení krve kyslíkem, protože v současné době tady máme nejvíc dýchací cesty, zápaly plic, bronchitidy a podobně. Takže tyhle děti se musejí kontrolovat intenzivně. Čím jsou menší, musí být péče častější. Dětem se nesmí podávat čistý kyslík, musí být zvlhčený, takže prochází přes destilovanou vodu. Mají ho buď jen při spaní, nebo intenzivně přes celý den, podle toho jak ho potřebují,“ uvedla vrchní sestra Radka Brožíková.

Podle dětského lékaře z Rokycanské nemocnice Roberta Nekla je v porovnání s minulým rokem respiračních onemocnění u dětí mnohem více. „V naší ambulantní části je nárůst troj až čtyřnásobný. Často se děti vracejí a stonají dvoufázově. Po týdnu po dvou už přicházejí s komplikacemi, které vyžadují buď antibiotickou léčbu nebo léčbu za hospitalizace,“ popsal lékař.

Nárůst dětských pacientů má i FN Plzeň

„Převažují především děti nízkých věkových kategorií, jako jsou kojenci, batolata a děti předškolního věku. V posledních dnech vidíme i komplikace respiračních infektů, jako jsou záněty plic, záněty středouší. To je teď ta nejvyšší skladba akutně nemocných dětí,“ uvedla zástupkyně přednosty dětské kliniky Zdeňka Černá.

Důvodů, proč teď tolik dětí onemocnělo respiračními onemocněními, je podle Roberta Nekla několik. „Zásadní vysvětlení bude zřejmě to, že děti dlouhou dobu nechodily do kolektivu, nebyly vystaveny běžným infektům v minulém roce a po návratu byla jejich imunita oslabená a bacily se mezi nimi začaly šířit. Je tam i velký tlak ze strany rodičů a jejich zaměstnavatelů, aby se děti mohly brzy vrátit do kolektivu. Bohužel, když se ale vrátí zpět do kolektivu nedoléčené, nakazí další děti a infekce se šíří a nemocných je čím dál tím víc. A hlavně když děti po respiračním infektu přijdou poprvé do kolektivu, jejich imunita je oslabená, tak ve druhé fázi stůňou komplikovaně. Takže nemoc je určitě potřeba pořádně doléčit,“ dodal MUDr. Robert Nekl z nemocnice v Rokycanech.

Předejít komplikacím může podle některých lékařů i zvýšený přísun vitamínů, časté větrání a dostatek tekutin.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio