Víc než polovina ukrajinských uprchlíků v produktivním věku našla v Karlovarském kraji práci

20. červen 2022 08:55

Logistika, služby a výroba jsou oblasti, ve kterých nejčastěji našli zaměstnání ukrajinští uprchlíci v Karlovarském kraji. Část z nich už ale region i novou práci opustila.

V Karlovarském kraji našlo od března práci přes 2 200 uprchlíků z Ukrajiny. To je víc než polovina dospělých lidí v produktivním věku, kteří do regionu před ruskou invazí uprchli.

„Podle poslední aktualizace dat z Úřadu práce jsme se dostali na hranici 2200 lidí, kteří našli práci, což když si vztáhnete k počtu lidí v produktivním věku, je to více jak polovina,“ potvrdil hejtman Petr Kulhánek (za

Nejčastěji pracují v logistice, službách nebo ve výrobě. Mezi největší zaměstnavatele v kraji patří distribuční centrum DHL v Chebu, které přijalo zhruba 300 uprchlíků. „Celkově máme v Chebu více než 1600 zaměstnanců, z toho zhruba polovina je Ukrajinců. Z té uprchlické vlny jsme nabrali asi 300 kolegů,“ potvrdil regionální ředitel Peter Okenka.

Z celkového počtu zaměstnaných uprchlíků už ale zhruba jedna třetina odešla. „Samozřejmě, že někteří se vrátili zpět na Ukrajinu, někteří pokračovali dál do Německa a novinkou je, že pár Ukrajinců odešlo i do Kanady,“ dodal Okenka.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio