Věznice v Horním Slavkově slaví úspěch. Odsouzení získali několik ocenění za model relikviáře sv. Maura

10. červenec 2019 12:00

Na mezinárodní výstavě vězeňského umění v Polsku odsouzení získali několik ocenění za výrobu dotykového modelu relikviáře svatého Maura, který je umístěný na bečovském zámku.

Dotykový model relikviáře sv. Maura

Dotykový model relikviáře svatého Maura získal celkem pět ocenění na výstavě vězeňských prací v Polsku. Maketu vyráběli odsouzení z věznice v Horním Slavkově na Sokolovsku. Původně měla sloužit jen pro nevidomé návštěvníky, nakonec ji ale zámek využívá při nejrůznějších vzdělávacích aktivitách pro děti i dospělé. Ve věznici, kromě dřevěné schránky, vznikaly i sošky a reliéfy.

„Výroba sošek a reliéfu trvala necelý měsíc. Vyrobilo se celkem dvanáct sošek, Ježíš, svatý Maur a dvanáct reliéfů. Pracovalo na tom pět odsouzených,“ uvedl Radek Jirsa, vedoucí oddělení zaměstnávání vězňů.

Zámek Bečov propůjčil vězňům přesnou dokumentaci relikviáře, repliku jeho jádra i sádrové odlitky sošek svatých a reliéfů. Aby byl výrobek plně funkční, museli modeláři dbát na přesnost a dokonalé zpracování detailů. Výsledné dílo se může v Čechách řadit mezi průkopnické.

Haptický model relikviáře sv. Maura byl dokončen koncem února 2011. Správa SHZ Bečov ho zařadila mimo prezentace na veletrzích cestovního ruchu, vzdělávací semináře a konference hendikepovaných také do stálé nabídky vzdělávacích programů a speciálních prohlídek. V neposlední řadě byl díky němu vytvořen úspěšný výjezdní program zacílený na školy, léčebny a domovy seniorů.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: Tomáš Wizovský (SHZ Bečov) , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio