Většina klientů z Domova poklidného stáří ve Vejprnicích má za sebou třetí očkovací dávku

15. říjen 2021

Mobilní očkovací týmy v těchto dnech začaly znovu objíždět sociální zařízení v Plzeňském kraji. Klientům a zaměstnancům, kteří o to projeví zájem, aplikují třetí očkovací dávku proti koronaviru. Pro ni se rozhodla i většina lidí z Domova poklidného stáří ve Vejprnicích na severním Plzeňsku.

„Z 54 klientů jich je plně naočkovaných 50. Třetí dávku vakcíny zvolilo zhruba 48 z nich. Jsme rádi, že se klienti nechávají očkovat a jsou chráněni,“ uvedla ředitelka domova poklidného stáří ve Vejprnicích Markéta Zahálková.

Očkovací tým z EUC kliniky v Plzni postupně objížděl v domově pokoje klientů, kteří si třetí posilovací dávku zvolili, takže senioři nemuseli nikam chodit. „Máme připravené vakcíny, dezinfekci, vatové tampony, náplasti na přelepení i prostředky, které bychom potřebovali v případě rychlé pomoci,“ popsala lékařka Blanka Paulová.

Třetí dávku si například zvolil pan Václav Růžek. „Já jsem si to zvážil. Jsou dvě možnosti. Buď to se nenechat očkovat a riskovat, anebo se naočkovat a mít alespoň nějakou šanci přežít,“ řekl.

Očkování 3. posilující dávkou je dobrovolné

Třetí posilující dávku vakcíny proti koronaviru lékaři a epidemiologové doporučují lidem nad 60 let nebo těm, kteří mají oslabenou imunitu. Stále platí rozestup osm měsíců a více po druhé očkovací dávce. Lidé se mohou registrovat on-line, přihlásit se ke svému praktikovi nebo přijít do očkovacích míst bez registrace. Kdo dostal vakcínu společností Pfizer nebo Moderna, měl by dostat tu samou vakcínu. Kdo byl naočkovaný vakcínami od AstryZenecy nebo Johnson and Johnson, ten dostane Pfizer nebo Modernu. Očkování je dobrovolné a záleží na každém, zda se pro něj rozhodne či nikoliv.

Jak uvedl ředitel EUC kliniky v Plzni Jan Šlajs tak v sociálních zařízeních, které se tady v Plzeňském kraji proočkovaly, má o třetí dávku vakcíny zájem zhruba 70 procent lidí. EUC klinika vysílá do terénu jeden až dva mobilní týmy několikrát týdně. A po regionu budou jezdit minimálně do prosince, kdy mají v plánu objet 21 sociálních zařízení. V případě, že se přihlásí firmy nebo další zájemci, budou mobilní očkovací týmy jezdit dál.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio