Větší spotřeba soli a zhruba 310 tisíc projetých kilometrů, zimní údržba silnic bude letos stát víc

12. únor 2019 08:00

Letošní zima je v Karlovarském kraji bohatá na sníh, a pro silničáře náročná. Řidiči sypačů už teď najezdili více kilometrů než minulý rok.

Během lednové kalamity uzavřeli silničáři několik horských úseků, které nezvládali udržovat. Na mnoha místech museli zasahovat i se sněžnými frézami. Podle náměstka hejtmanky Karlovarského kraje pro dopravu Martina Hurajčíka jen řidiči Údržby silnic Karlovarského kraje najezdili přibližně 310 tisíc kilometrů. To je proti minulé zimě nárůst o sedm procent.

Větší spotřeba je také soli. Minulý rok silničářům stačilo přibližně 12 tisíc 200 tun. Letos už spotřebovali přibližně 15 tisíc tun. V některých úsecích vozovek používají postřik solankou, i toho letos museli použít více. V loňské sezóně to bylo přibližně jeden milion sto tisíc litrů, letos už jeden milion 320 tisíc litrů. Celkově jsou náklady podle údajů krajských silničářů zhruba o 16 procent vyšší než předchozí zimu. 

Radnice v Krušných horách už počítají s vyššími výdaji

Například v Perninku na Karlovarsku v minulých letech zaplatila obec za odklízení sněhu přibližně 350 tisíc korun. Letos už vedení radnice počítá, že částka bude minimálně o třicet procent vyšší. Pokud bude ale příval sněhu pokračovat i v únoru a březnu, tak náklady vzrostou až o padesát procent. Podobný nárůst nákladů na zimní údržbu očekávají také v Horní Blatné nebo v Abertamech. 

Pokud je zima bohatá na sníh, mohou i jiná města v kraji počítat s nárůstem nákladů na zimní údržbu, ale jen v řádu stovek tisíc korun. Karlovy Vary platí úklidové firmě podle mluvčího magistrátu Jana Kopála za čištění a údržbu vozovek zhruba 35 milionů korun. Firma za tyto peníze buď odklízí sníh a námrazu nebo zametá silnice.

V Ostrově na Karlovarsku platí firmě za zimní údržbu paušálně. Podle starosty Jana Bureše jsou výdaje na sezónu šest a půl milionu korun a s firmou je podepsána smlouva na deset let. Během tuhé zimy má správce komunikací náklady vyšší, během slabších roků si pak náklady kompenzuje.

autoři: Jan Čech , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio