Věříme tomu, že i letos vyjedeme, říkají provozovatelé unikátní dráhy Kateřina

15. duben 2021

Jarní dny svádí k výletům. Zajímavý tip, kam vyrazit nám představili Karel Mareček a Rudolf Tyller, kteří se podílejí na znovuzprovoznění unikátní úzkorozchodné dráhy Kateřina, která je součástí areálu přírodní rezervace SOOS nedaleko Františkových Lázní.

Muzejní dráha Kateřina přibližuje historii těžby písků a keramických jílů v okolí města Skalná. Úzkokolejky v regionu vznikaly zejména na přelomu 19. a 20. století. Materiál přivezený po těchto železnicích pak pokračoval k jednotlivým odběratelům po železnici s klasickým kolejovým rozchodem. Síť úzkorozchodných železnic byla kdysi dlouhá téměř 100 kilometrů.

Muzejní dráha Kateřina přibližuje historii těžby písků a keramických jílů v okolí města Skalná

Areál hlavního depa dráhy Kateřiny dnes tvoří zejména kolejiště, odkud turistické soupravy vyjíždí. V blízkosti stojí plechová hala, ve které stojí malé osobní vagóny určené k vyhlídkovým jízdám. Stojí tu také lokomotivy, původní důlní vagóny a zbytek technologie, která v minulosti přepravovala sypký materiál do jednotlivých nákladních vozů.

Jak dráha funguje a co její provozovatelé chystají, prozradili Karel Mareček a Rudolf Tyller v rozhovoru s Terezou Švecovou. Poslechněte si:

autoři: Tereza Švecová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související