Velkokapacitní očkovací centrum v Plzni převezme část seniorů registrovaných v jiných centrech ve městě

7. duben 2021

Půjde o převedení seniorů registrovaných k očkování proti covidu-19 v těch plzeňských očkovacích centrech, kde jsou dlouhé čekací doby. „Ve velkokapacitním centru jsme schopni je naočkovat do týdne, nejdéle do 14 dnů,“ ujišťuje krajský koordinátor očkování MUDr. Robin Šín.

Vzhledem k přetrvávajícímu nedostatku vakcín není velkokapacitní očkovací centrum ve SOU elektrotechnickém v Plzni-Skvrňanech plně vytíženo, denně by zde bylo možné očkovat až 1200 osob. „Jsme si vědomi toho, že v některých očkovacích centrech jsou větší fronty. Z nich ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví přesuneme část registrovaných seniorů do velkokapacitního očkovacího centra. I tam budou očkováni vakcínou Comirnaty od Pfizer/BioNTech, stejně jako by byli v původním místě. Věřím, že všichni budou spokojeni, že se na ně rychle dostane,“ říká MUDr. Robin Šín, koordinátor očkování proti covidu-19 v Plzeňském kraji.

V kraji už bylo aplikováno více než 100 000 vakcín proti covidu-19

V úterý 6. dubna byl v Plzeňském kraji překročen počet 100 000 aplikovaných vakcín od začátku očkování. Právě vakcínou Comirnaty se v regionu očkuje nejvíc, 75 – 80 % provedených aplikací bylo touto očkovací látkou. „Všechna očkovací centra v kraji používají mRNA vakcíny Pfizer a Moderna. Praktičtí lékaři očkují AstraZenecou a od druhé poloviny dubna budou mít k dispozici vakcínu Johnson & Johnson, obě jsou adenovirové,“ doplňuje MUDr. Robin Šín. Vakcíny, které kraj obdrží, jsou do jednotlivých očkovacích míst rozdělovány podle jejich kapacity a počtu registrovaných zájemců o očkování ve frontách. Informace o frontách najdete na stránkách kraje nebo ÚZISu.

Zapojování praktických lékařů do vakcinace v Plzeňském kraji provázely komplikace. Problémy s distributorem se podařilo vyřešit, stále ale váznou dodávky vakcín AstraZeneca pro kraj jako takový. „Už několik týdnů veškerou vakcínu AstraZeneca, která přijde do Plzeňského kraje, distributor zaváží přímo do ordinací praktiků. Zatím jsme na celém území kraje zapojili 92 praktických lékařů,“ konstatuje MUDr. Šín, „je to necelá polovina těch, kteří se zapojit chtějí. Bohužel, v tomto týdnu pro ně vůbec žádná vakcína nedorazí, dorazí až příští týden.“

Očkování proti novému typu koronaviru přináší výsledky

Přes všechny potíže je v Plzeňském kraji zřetelný příznivý efekt očkování, což krajského koordinátora očkování Robina Šína těší: „Projevuje se to u seniorů, kteří nám už neplní nemocnice, a ještě více u zdravotníků. Máme vysokou proočkovanost pracovníků ve zdravotnictví, výrazně klesla jejich nemocnost a v návaznosti na to nejen počet izolací nemocných covidem-19, ale také karantén. Je vidět, že očkování opravdu funguje, samozřejmě v kombinaci s protiepidemickými opatřeními zaváděnými hygieniky a vládou.“

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio