Velikonoce se blíží. V Kraslicích vystavují kraslice

17. březen 2018 07:55
Zprávy

Městský dům kultury v Kraslicích na Sokolovsku vystavuje tradiční české kraslice.  19.ročník výstavní akce skončí v neděli. Zájemcům nabídne ukázky pletení pomlázek, tradičních řemesel a regionálních zvyků. I v letošním roce se na programu významně podílí Asociace malířů a malíček tradičních kraslic ze severočeské obce Libotenice.

Tradice jarních výstav zahájili v Kraslicích v roce 2000. Původně se program odehrával v předsálí místního kina. V současné době je výstava umístěna v přízemí městského domu kultury. 

Základ výstavy tvoří ukázky kraslic, kterou jsou vyrobeny různými technikami. Přímo na místě si zájemci některé způsoby výzdoby vajec mohou vyzkoušet. Tradičně se lidé mohou naučit plést velikonoční pomlázky.

K dispozici budou ukázky regionálních řemesel, mezi které patří paličkování, drátování, výroba perníků, anebo okrasných předmětů z kukuřičného šustí.

Program každoročně navštěvují žáci místních základních škol Stále častěji se na výstavě objevují sousedé z blízkého Německa. Saský Klingenthal je od centra Kraslic vzdálený 10 minut autem. Mnozí návštěvníci přijíždějící také vlakem.

Součástí výstavy je i v letošním roce prezentace chráněných dílen ze Sokolova. Výstava Kraslice v Kraslicích bude o víkendu otevřena v sobotu i v neděli od  9 do 17 hodin.

autor: zdt
Spustit audio