Veletrh Svět knihy Plzeň 2019 začíná

Loňský premiérový ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Plzeň potvrdil, že na Plzeňsku je o literaturu zájem. Aktuální knižní produkci představí více než šedesát nakladatelů. Areál DEPO2015 bude otevřen v pátek 20. a v sobotu 21. září vždy od 9 do 19 hodin.

„Připravili jsme nový formát pro prezentaci knih, které chtějí nakladatelé v tomto období vydat,“ popisuje ředitel veletrhu Radovan Auer a upřesňuje: „V rychlém sledu se vystřídá se svou knižní produkcí téměř dvacet nakladatelských domů. To je dobrá příležitost, jak zjistit, co se chystá na knižní pulty.“

V roli čestného hosta se na veletrhu představí Polsko. Malí i velcí návštěvníci se mohou těšit na pestrý literární program. Jsou nachystány výtvarné dílny pro děti či besedy na téma média, cenzura a literatura. V pátek 20. září v Návštěvnickém centru Plzeňského Prazdroje zazní zhudebněné verše Juliana Tuwima v podání českých a polských jazzmanů.

Zahraniční hosté přijíždějí do Plzně nejen z evropských zemí, například z Izraele dorazí autor neotřelých zápletek Eškol Nevo, básník a prozaik Juan Pablo Bertazza až z daleké Argentiny. Evropské literatury zastupuje, kromě zmiňovaných polských autorů, Španěl Antonio Iturbe společně s hrdinkou své knihy Osvětimská knihovnice Ditou Krausovou či provokativní Němka Isabelle Lehn.

Nenechte si ujít rozhlasové hry v Audiozóně

Z domácích autorů bude jistě lákavé poslechnout si v předpremiéře čtení z nové knihy Bianky Bellové Mona, ze současného silného ženského literárního týmu můžeme ještě jmenovat Alenu Mornštajnovou, Viktorii Hanišovou, Ivu Procházkovou, Petru Dvořákovou  či pro děti tvořící Galinu Miklínovou. Za autory se představí například Karel Hvížďala, Michael Žantovský nebo básníci Petr Borkovec a Radek Fridrich.

„Dva nové prostory budou moci příchozí na veletrh navštívit v Autobusové hale,“ přidává výčet novinek Radovan Auer. „Jednak je to Fórum sci-fi a fantasy, kde poběží po celou dobu tematicky zaměřené pořady. Druhý prostor, jenž je součástí prezentace Českého rozhlasu, je Audiozóna, v níž si návštěvníci poslechnou rozhlasové hry ve špičkovém zvukovém provedení.“

Připraveno je několik výstav. Představeno bude například komiksové zpracování událostí 17. listopadu nebo výstava z tvorby Bohumila Bimby Konečného.

autoři: Petra Kosová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio