Vedle krajské knihovny v Karlových Varech vzniká třípatrová budova. Bude v ní depozitář

25. srpen 2020 13:00

Třípodlažní budova a v ní badatelny, sklady a především archiv. Tak bude vypadat dlouho očekávané rozšíření Krajské knihovny v Karlových Varech. Nový objekt depozitáře vzniká v blízkosti stávající budovy v městské části Dvory.

Stavební dělníci a těžké stroje. Tak to aktuálně vypadá u krajské knihovny v Karlových Varech. U její hlavní budovy v městské části Dvory vzniká totiž nový depozitář. Ten stávající je už totiž téměř naplněný. Nabídne prostory pro archiv, ale také pro vědecké badatelny.

Výstavba třípodlažní budovy začala letos v lednu a potrvá zhruba ještě půl roku. Do nových prostor by se archiv knihovny měl přestěhovat příští rok na jaře, řekl ředitel krajské knihovny Vratislav Emler: „Zima byla příznivá, nebyly velké mrazy, nebylo hodně sněhu, takže stavba běží docela rychle. Depozitář bude dokončen fyzicky 28. února příštího roku. S tím, že v jarních měsících budeme dělat kolaudaci a samozřejmě se tam budeme také zabydlovat.“

Náklady na výstavbu depozitáře budou dosahovat zhruba 150 milionů korun. Většinu pokryjí evropské dotace. „Základem investice jsou evropské peníze z takzvaného Iropu. 85 procent dává Evropská unie, 10 procent Karlovarský kraj a 5 procent stát, takže bezpečně budou ty investice do 150 milionů korun,“ potvrdil Emler.

Více v rozhovoru:

autoři: Ivana Sedláčková , Jitka Brožková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio