Vědeckotechnický park v Karlovarském kraji zatím nebude

15. červen 2012

Karlovarský kraj zatím odloží plán vybudování Vědeckotechnického parku, který měl sídlit v areálu krajského úřadu. Záměr za 300 milionů korun, který byl připravován poslední dva roky, včera neprošel zastupitelstvem. Centrum mělo sloužit hlavně vývoji a výzkumu v oblasti vědy, techniky i vzdělání.

Karlovarský kraj se pro vybudování zařízení inspiroval podobnými projekty v jiných městech. Například v Ostravě, kde zázemí našlo několik firem i vysokých škol. Vědeckotechnický park by se měl nacházet za budovami krajského úřadu v městské části Dvory.

Park bude mít podobu čtyř vzájemně propojených dvoupodlažních objektů s plochou kolem 5 200 metrů čtverečních. V první budově bude vstupní hala s konferenčním sálem a v ostatních laboratoře, zkušebny a kancelářské prostory. V návrhu projektu je část objektů vymezena pro podnikatelský inkubátor, kde budou moci startovat své podnikání nové firmy.

Hejtmanství mělo pro výstavbu čerpat dotaci z operačního programu Prosperita. Pokud by návrh prošel, mohl by být provoz ve Vědeckotechnickém parku zahájen v létě 2014. Důvodem zamítnutí byly nejen možné obavy z dalšího vývoje Evropské unie ale i nízká účast zastupitelů.

Karlovarský kraj i přesto dokončení projektu nevzdává. Zastupitelé se k záměru v budoucnu pravděpodobně vrátí. Pokud bude znovu projednávaný návrh výstavby Vědeckotechnického parku v Karlových Varech schválen, kraj zahájí stavbu začátkem roku 2013.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio