Vědci v Plzni představili bezpečnostní dopravní uzávěru do tunelů

28. červen 2018

Odborníci z plzeňské elektrotechnické fakulty vymysleli ve spolupráci s firmami bezpečnostní roletu, která uzavře tunel v případě nehody.

Silniční tunely nám zkracují cestu. Problém nastane ve chvíli, kdy se v nich stane nehoda nebo vypukne požár. Vědci proto navrhli speciální pružnou roletu, která má bránit řidičům, aby právě do tunelu, kde je nehoda nebo požár, vjížděli. Bezpečnostní uzávěru vymysleli spolu s několika firmami odborníci na plzeňské elektrotechnické fakultě a dnes ji ukázali veřejnosti. 

Speciální pružná roleta by už brzy mohla bránit řidičům, aby vjeli do tunelu, kde je nehoda nebo požár

„Pokud už se něco stane, tunel se okamžitě uzavře závorami a značkami, ale občas někdo zpanikaří a projede závorou, “ popsal Lukáš Ferkl z firmy Feramat. „Nechali jsme se inspirovat v zahraničí, kde přes tunel spustí vodní stěnu a promítají na ni dopravní značení. V našich podmínkách by to využít nešlo, protože v zimě by voda zmrzla,“ vysvětlil.

Vynález bude procházet certifikací

A tak tým vymyslel prototyp speciální uzávěry. „Je z perforovaných lamel, které jsou nahoře uchycené v navíjecím válci. Ten je s pohonem uzavřen v kazetě, kterou lze snadno vložit do nosné konstrukce portálu tunelu. Na spuštěné lamely se mohou promítat značky, například STOP. Vynález jsme pojmenovali SoftStop a je to taková roleta, je pevná, ale zároveň ohebná, pokud do ní najede auto, tak se lamela zvedne a sklouzne se po něm,“ popsal Josef Pihera z Fakulty elektrotechnické.

Na spuštěné lamely se mohou promítat značky, například STOP

Vynález teď bude procházet certifikací a schvalováním úřady. „Budou probíhat zkušební pilotní projekty a administrace, odborná veřejnost se s tím musí seznámit a zapracovat vynález do administrativy,“ vysvětlil Jan Komárek z firmy Technofiber. Zábrany se podle jejich tvůrců budou moci využívat také na železničních přejezdech jako doplňkové zařízení před závorou.

autoři: lum , Michaela Svobodová