Věda je zábava! Přijďte si to vyzkoušet do centra Plzně

18. září 2019 10:30

Matematika a fyzika asi nikdy nepatřila k těm nejoblíbenějším předmětům na školách. Západočeská univerzita v Plzni se už po čtrnácté v rámci Dnů vědy a techniky snaží přesvědčit lidi o tom, že to nejsou nudné obory, ale naopak velmi zajímavé. Jestli to je pravda, můžete vyzkoušet v pátek a v sobotu na plzeňském náměstí Republiky a před Západočeským muzeem.

„Akce není jen pro studenty a dospělé zájemce, ale i pro děti. Je zde spoustu hraček, hádanek a rébusů, které donutí k přemýšlení zábavnou formou. Je to jakási jiskřička, která by mohla u dětí zažehnout další hlubší zájem o vědu,“ říká rektor pořádající ZČU Miroslav Holeček.

Dvaatřicet stánků s interaktivními pokusy, vědeckými hrátkami a zajímavostmi bude otevřeno 20. a 21. září vždy od 9 do 17 hodin. Vstup do expozic je zdarma, akci podporuje Plzeň i Plzeňský kraj.

Na návštěvníky čekají oblíbené atrakce z předchozích ročníků i devět novinek. Premiéru budou mít například stánky nazvané Matematika zábavně i prakticky, Exkurze do historie vývoje PC, Loďky a lodičky, Rozvíjení informatického myšlení je prima nebo Experimentus!

Centrum informatizace a výpočetní techniky ZČU poprvé ukáže, co všechno nabízí laboratoř internetu věcí. Fakulta ekonomická předvede svou expozici Smart city a smart region očima ekonoma, zaměřující se na spotřebu energie nebo optimalizaci dopravy ve světě moderních technologií.

Ovládejte vlak pouhým mrkáním

Na Dnech vědy a techniky nebudou chybět vodíková autíčka, rakety na alternativní pohon nebo testování hygieny rukou pomocí speciálního přístroje. Nejmenší návštěvníky jistě osloví robotický slon a podobně.

Nenechte si ujít Smart train Fakulty aplikovaných věd. „Je to model vlaku, který lze ovládat mozkovými vlnami. Mrknutím se rozsvítí nebo zhasnou světla, pokud mrknete dvakrát, model vlaku změní směr jízdy,“ říká Šárka Stará, tisková mluvčí ZČU.

Kromě ZČU připraví expozice také Techmania Science Center, Centrum robotiky, Hvězdárna v Rokycanech a v Plzni, západočeská pobočka České astronomické společnosti, DEPO 2015, gymnázia, střední a základní školy.

autoři: Karolína Sedláková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio