Ve Zlíně můžete prožít jeden Den s Baťou. Projdete se místy, na kterých zanechal svoji stopu

4. červen 2020

Fenomén zvaný Baťa významným způsobem ovlivnil nejen životy mnoha lidí na východě Moravy, ale i po celém světě. Pojďte se proto nyní s námi vydat do Zlína a prožít jeden „Den s Baťou“. Prohlídku baťovského Zlína můžete zahájit v centru města hned ráno, třeba snídaní v Obchodním domě. Ten firma Baťa otevřela před Vánocemi v roce 1931 a byla to tehdy velká událost.

Dále pak můžete věnovat čas krátké procházce obytnou čtvrtí „baťovských“ domků. Nejblíže centru jsou to čtvrtě Letná a Nad Ovčírnou. Jistě při tom pochopíte, proč jsou tyto stavby dodnes oblíbeným stylem bydlení.

Pak se přesunete na západní okraj náměstí Práce a v parku naproti zlínskému „mrakodrapu“, pověstné budovy 21, si prohlédněte sousoší Tomáše Bati, tedy zakladatele, a jeho nevlastního bratra Jana Antonína Bati, jeho pokračovatele.

Dále vás čeká tovární areál Baťova institutu ve Vavrečkově ulici, kde sídlí Muzeum jihovýchodní Moravy se skvělou multimediální expozicí nazvanou Princip Baťa. Ta obsahuje spoustu informací o tom, jak firma Baťa fungovala, jaké byly zásady její práce, sociální a zdravotní politika, vzdělávání, trávení volného času, doprava i obchod. Kromě toho je zde k vidění i rozsáhlá kolekce obuvi z celého světa, historická ševcovská dílna i proslulý baťovský „kruh“ – tedy názorná ukázka strojové výroby obuvi s velkou produktivitou práce.

Muzeum nabízí také nevšední zážitek v podobě komentované prohlídky budovy č. 21. S výškou přesahující 70 metrů je to nejvyšší vyhlídkové místo v regionu. Svézt se můžete pojízdnou „šéfovskou“ kanceláří umístěnou ve výtahu. Je to unikát, který jinde nemají. Z terasy uvidíte rozměr Zlína „před Baťou“ a nyní, lesy obklopující Zlín, kde polykal tréninkové dávky nejlepší atlet století Emil Zátopek, který právě zde začínal svou hvězdnou kariéru.

Jeden den s Baťou ve Zlíně

Po této prohlídce se již ve Zlíně budete orientovat a snadno trefíte do Památníku Tomáše Bati v horní části náměstí T.G. Masaryka. Ten byl vybudován v roce 1933 a otevřen přesně rok po tragické smrti Tomáše Bati. V interiéru stavby z kovu a skla je umístěna replika letadla Junkers, se kterým Tomáš Baťa podnikal své cesty, včetně té poslední.

Z památníku pak zamíříte na kopec nad městem, do místní části Kudlov, kde se nacházejí zlínské Filmové ateliéry a Lesní hřbitov, jezdí tam linka městské hromadné dopravy. V areálu ateliérů si nenechte ujít návštěvu Filmového uzlu Zlín, kde poznáte lesk a slávu filmové tvorby ve Zlíně. Mimo jiné zde zjistíte, kolika prestižními Oskary byli velikáni těchto ateliérů oceněni, a kteří známí a slavní herci vystupovali v baťovských reklamách.

Tečkou za dnem ve Zlíně pak může být návštěva Lesního hřbitova, který je místem posledního odpočinku Tomáše Bati. Je smutnou ironií osudu, že Tomáš Baťa byl druhým člověkem pohřbeným na právě dokončeném hřbitově.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio