Ve Vrbně pod Pradědem vyrábí „lesní sklo“ jako ve středověku

16. leden 2014
Česko – země neznámá

Ve Vrbně pod Pradědem, místní části Mnichov, najdete malou rodinnou sklárnu jménem Jakub. Sklářský mistr, Petr Slavkovský, se v ní specializuje na výrobu replik historického skla. Pod jeho šikovnými rukami tak vznikají vázy, poháry, karafy či korbele, které by směle mohly zdobit nejeden královský stůl.

Pozorovat ho při práci mají možnost i zvědaví návštěvníci. A mnohdy je to pro ně fascinující divadlo. Mistr i jeho pomahač, Petr Crhák, pracují v žáru jen s minimem ochranných pomůcek, bez tmavých brýlí se však při nabírání z pece neobejdou.

Ve sklárně Jakub vzniká sklo podle způsobu jeho zpracování ve středověku. Nazelenalá barva této křehké krásy společně s drobnými bublinkami byly specifické díky výrobnímu postupu. Ten byl využíván především ve 14. a 16. století na pecích vytápěným bukovým dřívím. Často stávaly v lesích, odtud také pochází označení „lesní sklo.“

Návštěvníci Sklárny Jakub mají možnost ocenit zručnost a um mistrů sklářů při práci přímo v jejich malé huti ve všední dny vždy od 7 do 14 hodin. Více na www.sklarnajakub.cz.


Zvětšit mapu

Spustit audio