Ve Velkých Žernosekách se můžete na tamním zámku projít vinnými sklepy ze 13. století

5. červen 2020

Barokní zámek ve Velkých Žernosekách na Litoměřicku ukrývá ve svém podzemí úchvatné prostory. Sklepy ze 13. století mají rozlohu kolem patnácti set metrů čtverečních. Hlavní zámecký vchod nevede do zámeckých komnat, ale do tak zvaného předsklepí, kde se nachází prodejna vín.

Kdo má zájem, může se pak vydat v doprovodu průvodců do samotných sklepních prostor, které nesou nejrůznější jména, například Panenský, Jánský, Křížový nebo Hluboký. Víno je v nich skladováno v prastarých dubových sudech o objemu tři až pět tisíc litrů, ale i v moderních, nerezových tancích.

Sice místy půjdete po schodech směrem nahoru, ale paradoxně se právě po nich dostanete do nejhlubšího místa sklepení, do hloubky devět metrů pod zemí. Je to tím, že zámeček je postavený ve stráni. U stropů uvidíte průduchy a také ucítíte, jak jimi proudí vzduch, což je podle žernoseckých vinařů pro vinné sklepy opravdu k nezaplacení.

Vinařství Velké Žernoseky

Veškeré prostory vinných sklepů jsou z místního nerostu, z opuky. A i při všech opravách se používá výhradně opuka. Na zdech uvidíte ušlechtilé plísně, které se vyskytují právě ve vinných sklepích. Vinař František Kupsa jednu z nich pojmenoval myší kožíšek, protože mu připomíná kožíšek z myší, který nosila ve filmové pohádce princezna Lada.

Na velkožernoseckých vinicích s podložím z opuky, různých břidlic a pískovců pěstují místní vinaři odrůdy jako Müller-Thurgau, Mopr, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké, Dornfelder a Pinot Noir.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.