Ve stínu majestátní Andělské Hory najdete tajemné místo zaniklé osady

24. duben 2021 09:00

Stichlův Mlýn je zaniklá lesní osada v blízkosti obce Andělská Hora. Ležela v malebném údolí na březích Dubinského potoka a tvořilo jí jen několik málo usedlostí.

Stichlův Mlýn byl postaven roku 1660 a pojmenován byl po prvním majiteli. V roce 1932 vyhořel a dodnes je zachován jako ruina. V osadě bylo kdysi jen několik málo domů. „Byly tady domy jako dům truhláře, číšníka, dva hostince tady byly, dům mlynářského pomocníka, ševce a černínská myslivna,“ uvedl průvodce z klubu českých turistů Karlovy Vary Rudolf Štětina.

Po 2. světové válce a po odsunu německých obyvatel osada pustla. Nejzachovalejší stavbou zůstala kaple Panny Marie. Byla postavena v roce 1851 místním mlynářem Johannem Schöttnerem uprostřed osady.

Před úplnou zkázou kapli zachránilo občanské sdružení Andělská Hora, které v letech 2009-2011 nechalo provést celkovou rekonstrukci zdevastované kaple. Slavnostní odhalení a vysvěcení opravené kaple pak proběhlo dne 10. září 2011.

Dnes je místo osady zajímavým zastavením na trase naučné stezky z Andělské Hory do Kyselky. V současné době tady najdete kromě zmiňované kaple také zastřešené posezení a několik rozvalin budov. 

autoři: Jana Strejčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio