Ve Starém Městě mají unikátní Kovozoo. Zvířata vyrobená z kovového odpadu obývají bývalý cukrovar

26. listopad 2022

Kovozoo ve Starém Městě na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji vznikla díky společnosti REC Group původně jako zážitková zahrada přidružená ke dvoru zpracování kovového odpadu. Za deset let existence se ale areál rozrostl o další prostory a inspirativní místa pro návštěvníky.

Hned u vstupu stojí rozhledna v podobě červenobílého majáku jménem Šrotík s devadesáti sedmi schody, která je v noci světelnou dominantou areálu. Hned vedle trůní dřevěná loď Naděje. V ní především děti zaujme možnost zatočit si opravdovým kormidlem.

Za pokladnou se pak otevírá samotný areál, ve kterém je kromě více než tří stovek zvířat z kovového odpadu k vidění řada zemědělských strojů i dopravních prostředků, včetně originálu legendárního letounu L610, vyrobeného v podniku Let Kunovice. A také Muzeum veteránů se skvosty automobilového řemesla od začátku 20. století až po 70. léta.

Dalším muzeem v areálu je rok otevřené Muzeum kovářství s kovárnou, kde si v letní sezóně můžete vyzkoušet kovářské řemeslo na vlastní kůži. V muzeu celoročně uvidíte nejen to, co k řemeslu potřeboval každý venkovský kovář, ale třeba i originál pěstního klínu z doby pravěku, meteorit nebo husitské zbraně.

Jednou z prvních kovových soch byl býk

V zadní části areálu se nachází kongresové centrum, v něm najdete obchůdek s kovovými suvenýry a také minihernu, kde můžou děti strávit příjemné chvíle třeba za nepříznivého počasí. Vy si zase můžete dát něco dobrého v recyklované kavárně, která je sice také stvořena ze zbytků, ale tak, aby tam bylo hostům útulno.

Kovozoo nejen baví, ale i inspiruje

Celou Kovozoo si můžete prohlédnout i z ptačí perspektivy při procházce po lávkách vysoko nad střechami budov. Vedení Kovozoo s budováním areálu nikdy nekončí, přibývají stále noví kovoví obyvatelé i nová zážitková místa pro veřejnost.

„Na příští sezónu chystáme mnoho novinek, areál se zvětší o zhruba třicet procent,“ prozrazuje zakladatel Kovozoo Bronislav Janeček své plány a vysvětluje, že z jednoho místa se výroba přesune jinam a nově vzniklý prostor připojí ke stávající Kovozoo.

V areálu narazíte i na losa

„V plánu máme i otevření poslední nezrekonstruované budovy skladu cukru, kde bude muzeum s novou kavárnou a obchůdkem se suvenýry. Návštěvníci se mohou těšit také na novou atrakci – drezíny, kdy bude možné projet určitou trasu po kolejích,“ říká Bronislav Janeček a dodává, že lidé se v Kovozoo nejen pobaví, ale často i inspirují. U spousty věcí, které by běžně vyhodili, zaváhají a předmět dál využijí, nebo darují právě do Kovozoo.

A proč vyrazit do Kovozoo v podzimních dnech? Má nezapomenutelnou atmosféru, například při mlhavém počasí. Podle ředitele je dobré přijít zrána nebo naopak v podvečer, kdy se začíná stmívat a kovová zahrada získá specifickou atmosféru. Navíc v nadcházejících adventních dnech bude zahrada lákat netradičním osvětlením.

Originál legendárního letounu L610 vyrobeného v podniku Let Kunovice
Spustit audio