Ve Stanovicích na Karlovarsku vzniká petice proti otevření kamenolomu

23. březen 2023 09:05

Ve Stanovicích u Karlových Varů připravuje skupina aktivistů protestní petici. Nesouhlasí totiž s plánovaným otevřením kamenolomu na dohled jejich bydliště. O záměru jednali obecní zastupitelé.

Ve Stanovicích lidé diskutovali o plánovaném otevření kamenolomu v blízkosti spádové obce Hlinky. Projekt těžby kamene připravuje soukromá firma v blízkosti přírodní památky, takzvaných čedičových varhan. V průběhu zasedání zastupitelstva se s podrobnostmi záměru poprvé seznamovali obyvatelé i vedení obou obcí.

O záměru těžit kámen v blízkosti spádové obce Hlinky se vedení Stanovic dozvědělo před nedávnem. Až ve chvíli, kdy se těžařská firma na radnici představila a podle předložených dokumentů záměr už schválilo ministerstvo životního prostředí.

Nezávislá starostka Alice Kondelčíková s tímto rozhodnutím spokojená není: „Zastupitelstvo obce se jednoznačně usneslo, že v žádném případě si nepřejí obnovit nějakou těžbu. Zastupitelé byli jednoznačně proti.“

Proti chystanému otevření kamenolomu bude i petiční protest, který připravuje Vladimír Rigo. „Chceme podpořit obec. Chceme, aby bylo vidět, že obec má podporu občanů. S tím otevíráním lomu nesouhlasíme,“ uvedl.

Lokalita leží na území CHKO

Lokalita pro vznik kamenolomu je nejen na dohled obce Hlinky. Leží ale na území Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les, kde se vyskytují vzácné druhy rostlin a zvířat. Podle Vladimíra Melichara z agentury ochrany přírody je ale nutné oblast prozkoumat opravdu důkladně.

Čedičové varhany u Hlinek na Karlovarsku

„Nejzajímavější z hlediska biologie jsou reliktní stanoviště sutí, což jsou taková ta kamenná moře, která se tam na vrcholu nacházejí. Nejsou nijak důkladně zkoumána, ale určitě skrývají nějaké vzácnosti,“ říká Melichar.

Na krajském úřadě v Karlových Varech zatím není vedeno žádné řízení, které by se týkalo chráněného ložiskového území Hlinky. Uvedl to tiskový odbor hejtmanství.  I přestože je řízení těžbě o teprve na začátku, představitelé Stanovic a Hlinek chtějí proti otevření ložiska bojovat všemi zákonnými prostředky.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio