Ve druhém čtvrtletí přijela do Karlovarského kraje pětina hostů

Ve druhém čtvrtletí letošního roku přijela do Karlovarského kraje jen asi pětina hostů ve srovnání se stejným obdobím loňska. Počet cizinců klesl na 6,8 procenta. Z celkových 62.507 hostů bylo 49.951 hostů ubytovacích zařízení z Čech.

Počet turistů a lázeňských hostů v Karlovarském kraji klesl ve druhém čtvrtletí, kdy byly kvůli koronaviru zavřené hotely i lázeňská zařízení, na 20,3 procenta, českých klientů přijelo 40,6 procenta proti loňsku. Ještě výraznější byl propad u počtu přenocování. Ten meziročně klesl ve druhém čtvrtletí na 15,8 procenta, vyplývá z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu.

U zahraničních hostů to bylo jen na 3,7 procenta, u českých klientů na 37,3 procenta. Celkem hosté strávili v kraji 222.961 nocí. Loni to bylo 1,4 milionu přenocování. Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízení se v Česku ve druhém čtvrtletí snížil o 82,9 procenta, počet přenocování o 81,7 procenta. Velký podíl na počtu lidí, kteří přijíždějí do Karlovarského kraje, mají klienti lázeňských zařízení.

Z velké části jsou bez klientů Karlovy Vary

Zatímco lázeňská města, která i před koronavirovou krizí využívali čeští klienti, se i díky vládním pobídkám znovu rozběhla, Karlovy Vary orientované spíš na zahraniční turisty jsou díky výraznému poklesu zahraničního cestovního suchu stále z velké části bez klientů. Některé hotely tak ani po uvolnění opatření proti šíření koronaviru neotevřely.

Koronavirová opatření zasáhla návštěvnost hotelů v Karlovarském kraji už na konci prvního čtvrtletí. Od června se hotely postupně plní, ale zejména českými klienty. Pomáhají i vouchery města Karlovy Vary. Od počátku roku byl ale i tak počet hostů v Karlovarském kraji jen na 50,3 procentech ve srovnání s loňskem. Počet cizinců klesnul na 43,2 procenta, domácí hosté na 51,7 procenta. Počet přenocování se meziročně od počátku roku snížil na 47,5 procenta.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio