Vdovský dům, loretánskou kapli a gloriet najdete v Horšovském Týně na jednom místě

28. srpen 2021

Zámecký park, který najdeme při hradu a zámku v Horšovském Týně na Domažlicku, má poměrně zajímavou historii. Ani v současnosti se zde nudit nebudete – krom pozoruhodných dřevin a přírody jako takové je tady možné obdivovat tři zajímavé stavby.

Pohled z parku na zámek

„Park vzniká už s renesanční přestavbou zámku. V polovině 16. století vzniká za zámkem renesanční zahrada, která je postupně rozšiřována až do 19. století, kdy je zde vybudován přírodně krajinářský park, nesprávně nazývaný anglický. V současné době má park rozlohu 40 ha, takže je rozhodně na co se dívat,“ uvedl kastelán hradu a zámku Horšovský Týn Jan Rosendorfský.

„V parku se nachází mnoho zajímavých stromů a dřevin, takže je možno si stále ještě postaru vyzvednout brožurku, jít po číslech stromů a číst si o zajímavostech tohoto parku. Chystáme „zdigitálnění“, ale to ještě nějaký pátek bude trvat,“ sdělil kastelán.

Vdovský dům neboli letohrádek

Co vašemu zraku jistě neunikne, jsou tři pozoruhodné stavby. Sice se za nimi trochu projdete, ale nádherné prostředí zámeckého parku vám vynaloženou námahu určitě vynahradí. Jako první minete takzvaný Vdovský dům, v současné době spíše označován jako letohrádek: „Legenda říká, že když zemřel Jan mladší Popel z Lobkovic, zbyla po něm mladá hezká manželka. Zlí jazykové říkali, že byla mnohem hezčí, než nová zámecká paní, takže ji proto raději postavili dům v parku, aby příliš nezasahovala do dění na zámku a do politiky,“ řekl Jan Rosendorfský.

Pokud zdoláte stoupání stále vzhůru příjemnou cestou, dorazíte k dalšímu velice zajímavému a fotogenickému místu, a to k vyhlídkové věži zvané gloriet: „Donedávna se jí říkalo hláska, ale to je špatně. My jsme si vždycky mysleli, že tam kdysi dávno stávala hláska. Možná stávala, ale jestli byla dřevěná, tak už to dnes nezjistíme. Každopádně dnes je z toho nádherný vyhlídkový pavilon, odkud je krásně vidět na Český les, na kostel sv. Anny a na celé okolní panorama,“ popsal pravděpodobně nejvyhledávanější stavbu zámeckého parku v Horšovském Týně kastelán.

„Kousek vedle, průchodem alejí, je poté loretánská kaple. Ta stále ještě není opravena, takže doufejme, že se ji podaří v nějaké dohledné době opravit. Parkem vede nejen naučná stezka dřevin, ale také naučná stezka, která jde ještě kousek za park do Královské rokle, takže připomíná cestu, kterou zde podnikal na počátku 20. století anglický král Edward VII., jenž sem velice často jezdíval za lovem,“ završil povídání pracovník hradu a zámku Horšovský Týn.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio