Včely bzučí mezi a a gis. Ke Dni Země poslouchejte Anohni, Vampire Weekend i kytovce

22. duben 2020

Cítíte se občas ve společnosti jako menšina? Pak máte příležitost zaplout do miliardového společenství: stačí slavit Den země! V současnosti si 22. dubna připomíná Den Země více než miliarda lidí v nejméně 193 státech světa. Stal se tak největším sekulárním svátkem, do kterého jsou zapojení lidé bez ohledu na původ, víru či národnost.

Pavel Klusák připravil pro ArtCafé komponovaný program s hudbou, která si všímá právě Země, antropocénu a klimatické změny. Autorská zpěvačka Anohni zpívá o oteplení atmosféry o čtyři stupně, které nás dělí od vymření šestiny všech druhů. Newyorští Vampire Weekend se v songu How Long? ptají: Jak dlouho to potrvá, než klesneme až na mořské dno? Laureát Pulitzerovy ceny za hudbu John Luther Adams se představuje skladbou Become Desert – Stávat se pouští. Hrozba vysychání úrodné krajiny, planění do suché pustiny, tu zní silným a svébytným zvukovým slovníkem.

Velká část pořadu je věnovaná hudbě a sound artu vycházejícího z nahrávek skutečného světa. Chris Watson a Sir David Attenborough představili zvuk mořských živočichů ve speciální zvukové koláži při zahájení festivalu v Glastonbury. Jana Winderen zvukově mapuje živoucí a významnou hraniční zónu mezi zmrzlým arktickým masivem a volným oceánem: Fytoplankton přítomný v moři produkuje polovinu, ano, skutečně celou polovinu zemského kyslíku.

V pořadu zní i The Bee Symphony Včelí symfonie britského skladatele Marcuse Davidsona, založená na souzvuku včelstev a lidského sboru. V uskupení Cicada Dream Band, založeném na mezidruhové improvizaci, spolu hrají David Rothenberg (basklarinet), Pauline Oliveros (midi akordeon), Timothy Hill (hlas), cikády a zpěvný pták sedmihlásek hajní: je to poněkud absurdní model, anebo se stane za pár let běžným?

autor: Pavel Klusák
Spustit audio

Související