Včelaři v Plzeňském kraji mohou nechat testovat svá včelstva na včelí mor. Zaplatí to kraj

10. prosinec 2019 09:35

V Plzeňském kraji začalo plošné testování na mor včelího plodu. Bakteriální infekce napadá larvy a postupně hubí celá včelstva. Každému chovateli, který si nechá vyšetřit své včely na tuto nebezpečnou nákazu, zaplatí testy plzeňské hejtmanství. Uvolnilo pro tento účel více než dva miliony korun. Spolu s veterinární správou a včelařským svazem chce v regionu najít případná ohniska nemoci.

„Ze dna úlu se odebere měl, to je takový hnědý hrubý prášek. Jsou to kousíčky vosku, které vznikly tak, že včely vykousaly víčka, pod kterými mají schované zásoby na celou zimu. Měl dáme do vzorkovnice a odešleme do specializované laboratoře,“ popisuje odebírání vzorku včelař Jan Krabec.

Testovat se bude až šest tisíc vzorků

Od nakažení včelím morem do zřetelných klinických příznaků to někdy trvá dva až tři roky. Mezí tím se včely vyrojí, včelaři mohou včelstva třeba prodávat a mor se dokáže nebezpečně šířit. Pokud je včelstvo infikované, ubývá. Neplní své funkce a nakonec to vede k jeho úplnému zániku.

„Po zjištění nákazy, se musí zlikvidovat zdroj, tedy celé včelstvo. V případě, že je na stanovišti více než 15 procent včelstev zřetelně napadených, tak se musí nemilosrdně spálit celé stanoviště,“ vysvětluje Jan Krabec.

Jestli ohnisek nákazy není v Plzeňském kraji víc, má ukázat právě plošné testování. „Chápeme to jako preventivní opatření. Je to vůbec poprvé, co se v rámci kraje testuje plošně,“ říká krajská radní pro životní prostředí a zemědělství Radka Trylčová. Celkem by se mělo jednat asi o šest tisíc vzorků. Testovat se budou včelstva organizovaných i neorganizovaných včelařů. „Chceme, aby ten sběr byl co nejširší, aby testování mělo co nejlepší vypovídací hodnotu,“ dodává.

Vzorky můžou včelaři posílat do laboratoře do 10. ledna. Kolik je v regionu ohnisek včelího moru, bude jasné nejpozději v březnu.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio