Vaříme s chutí zná své vítěze. Nejlépe uvařila školní jídelna 2. základní školy
Své vítěze už zná projekt Vaříme s chutí – školní jídelna roku 2025, kterou počátkem roku vyhlásilo město Plzeň. Cílem projektu bylo zavést nové trendy ve školním stravování. Zvítězily kuchařky ze školní jídelny 2. základní školy ve Schwarzově ulici v Plzni.
„Ráda bych poděkovala všem kuchařkám, kuchařům i vedoucím školních jídelen, kteří se soutěže účastnili. Chtěla jsem, aby naše kuchařky a kuchaři získali větší respekt, odpovídající ohodnocení i prostor pro kreativitu a další rozvoj. Zároveň jsem si přála, aby děti měly možnost ochutnat něco nového, zdravého, pestrého a především chutného,“ uvedla náměstkyně primátora pro oblast školství a cestovního ruchu Lucie Kantorová a dodala, že smyslem soutěže bylo mimo jiné také ukázat, že i pokrmy, které nebývají u žáků příliš oblíbené, tedy například ryby či luštěniny, lze připravit moderně a nápaditě.
V prvním kole, které skončilo 20. března, navštívila každou z přihlášených školních jídelen odborná porota a ohodnotila připravené pokrmy. Do finále následně postoupilo šest z nich a ty se utkaly o vítězný titul. Dvoučlenné týmy měly za úkol během hodiny připravit deset porcí polévky z luštěnin a deset hlavních chodů s rybou. Vařilo se v profesionálním gastrostudiu společnosti Bidfood pod dozorem zkušených šéfkuchařů.
Nejvíce body porota ohodnotila pokrmy kuchařek z 2. základní školy v Plzni, které si odnesly titul vítěze. „Gratuluji rovněž všem vítězům i finalistům. Vítězný tým získal skleněnou trofej a ocenění Školní jídelna roku, dále pobytový voucher, vybavení do kuchyně, finanční odměnu a kuchařku,“ vyjmenovala náměstkyně Lucie Kantorová. Doplnila, že jídelny, které se umístily na 2. a 3. příčce obdržely rovněž finanční odměnu, vybavení do kuchyně a knihu s recepty.
„Stěžejní pro nás byly chuť, originalita pokrmu a pestrost surovin. Soutěžící předvedli skvělé výkony, vybrat vítěze bylo náročné. Jejich výkony jsme nejen chválili, ale také přidali pár rad. Přínosem také bylo, že finálová šestka mohla sledovat, jak vaří jejich kolegové a také měla příležitost všechna jídla ochutnat,“ doplnil Tomáš Popp, šéfkuchař a manažer Asociace kuchařů a cukrářů z České republiky a jeden ze členů poroty.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Česko zasáhly silné bouřky. Z Německa se přiřítil silný vítr, déšť a kroupy mají padat po celých Čechách
-
Propast mezi ANO a Spolu se mírně zvětšuje. Stačilo! kleslo na hranici pěti procent
-
Hrůzu z Ruska mám celý život. Je to národ formovaný gulagem a násilím, tvrdí spisovatel Topol
-
‚Nejlepší show na světě‘. Bruce Springsteen v neděli vystoupí na odloženém koncertu v Praze