Vánočně nazdobená hasičská Avie rozdává radost lidem v okolí Středokluk

15. prosinec 2020

V obci Středokluky a jejím blízkém okolí jezdí během adventních nedělí vánočně nazdobená hasičská Avie. Její řidič Vratislav Svoboda říká: "Chceme lidem udělat radost."

Rodina Svobodových z obce Středokluky na Praze-západ na jaře koupila starou hasičskou Avii a teď z ní udělala adventní slavnostní automobil. Místní spolek „Středokluky oživení jinak“ letos kvůli koronaviru nepořádal téměř žádné akce, a tak se jeho členové rozhodli, že alespoň takto udělají lidem radost. Avii vánočně nazdobili a každou adventní neděli s ní vyrážejí po okolních obcích, aby potěšili malé i velké.

Vánočně nazdobená hasičská Avie

Avii zdobí přes 7000 světýlek a táhneme za sebou i adventní věnec na kolech. Ten je však hlavně praktický, ukrývá totiž elektrocentrálu, která světýlka napájí.

"Každou adventní neděli se snažíme navštívit jinou vesničku, abychom tu radost mohli předávat dál. Lidé jsou hodně nadšení a čekají na to, kdy pojdeme. Poslední adventní neděli uděláme co největší okruh kolem Středokluk," říká autor nápadu a řidič vánoční hasičské Avie Vratislav Svoboda.

autoři: Soňa Jindrová , JMys
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.