Vanilka - jedna z tradičních vánočních chutí

12. prosinec 2014

Dávno před příchodem Evropanů znali a využívali vanilku původní obyvatelé Mexika. Sloužila jim jako koření i jako léčivo. Dodnes se vanilkou aromatizuje čokoláda. Přidáváme ji také do cukroví, pudinků, zmrzlin, likérů atd. Uplatnění nachází i v kosmetickém průmyslu.

Vanilka je plodem orchideje

Jedná se o lusk bíle kvetoucí orchideje z čeledi vstavačovitých původem z jihovýchodního Mexika. Květy kvetou pouze 24 hodin. Laika udiví, že zralé lusky jsou bez chuti a bez vůně – aby je získaly, musí projít dlouhodobou fermentací (opakovaným máčením v horké vodě a pařením na slunci), takže se dostávají k zákazníkovi až asi rok po sklizni. Z toho také plyne vysoká cena vanilky.

Vanilka (ilustrační foto)

Trocha historie

Vanilku přivezli do Evropy Španělé kolem roku 1520, do pol. 19. stol. měli monopol na její dovoz. Produkce totiž byla vázána na endemicky žijící včelu tropických oblastí Jižní Ameriky rodu Melipona, která květy opylovala. Objev ručního opylování umožnil rozšíření pěstování vanilky do dalších částí světa.

Nejdůležitější je vanilín

Nejvýznamnější látkou v luscích je vanilín, obsahují ho 1,5 – 3,5%. Jeho syntetická náhražka - ethylvanilin - je méně lahodná a má ostřejší chuť.


O dalších typech se mluví v příspěvku Hobby magazínu speciál, který si můžete poslechnout. Regionálně zaměřený pořad vysíláme každý pátek od 18 hodin, nově jsme zařadili seriál o koření připravovaný 1x měsíčně ve spolupráci s Jaroslavem Dobiášem, spolumajitelem Koření od Antonína v Plzni. Nadregionální Hobby magazín nabízíme vždy v sobotu od 10 hodin.

Typy vanilky

V Evropě je nejpoužívanějším typem Bourbon – vyznačuje se bohatým sladkým aromatem po tabáku, které je jakoby dřevnaté se sladce kořeněnými tóny.

Jak vybírat vanilkový lusk

Při nakupování věnujte pozornost tomu, aby lusk nebyl vyschlý a lámavý, ztrácí pak aroma. (Nejsilnější vanilkové aroma mají vlhké lusky.)

Dobré rady

  • aromatizace cukru – celý lusk zasypeme v cukřence moučkovým nebo krystalovým cukrem, ovoní až 5kg cukru
  • lusk rozmixujeme s 0,5kg krystalového cukru – získáme přírodní vanilkový cukr
  • do omáček, čokolády, vanilkových pudinků – lusk vyvaříme v 0,5l mléka, pak opláchneme a můžeme ještě využít na ovonění moučkového cukru
  • do těst – lusk podélně rozřízneme a vyškrabeme semínka, která přidáváme do těsta
  • do alkoholu - lusk naložíme na 1 – 3 týdny, viz recept

Recept na vanilkovou vodku

(vánoční lahodný kalíšek podle Jaroslava Dobiáše)

Suroviny na 0,5 l:

  • 0,5 l kvalitní vodky
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 sáček skořicového cukru
  • 2-3 limetky


Postup:

Vanilkový lusk po jedné straně podélně rozřízneme a nožem z něj vyškrabeme semínka (ta využijeme do těsta nebo na aromatizaci cukru). Potom ho ponoříme do 0,5l kvalitní vodky, lahev opět pevně uzavřeme. Necháme 1 - 3 týdny ve tmě a vanilková vodka je hotová. Podáváme s limetkou nakrájenou na půlměsíčky a obalenou ve skořicovém cukru – dužinu i se skořicovým cukrem vykousneme a zapijeme kalíškem vanilkové vodky. Dokonalosti chuti dosáhneme smísením limetky, skořicového cukru a vanilkové vodky v ústech, až následně polykáme. A tak stále dál a dál, dokud můžeme.

Spustit audio