Valeč připravuje úpravu hlavních obecních symbolů

17. září 2019 12:00

Valeč na Karlovarsku možná změní symboly obce – obecní znak a vlajku. Jejich současná podoba totiž neodpovídá historickým souvislostem.

Vlajka obce Valeč na Karlovarsku

Současné obecní symboly podle odborníků nevyhovují historickým souvislostem a neodpovídají pravidlům o podobě obecních a městských symbolů. Vlajka Valče je zeleno-bílá. V bílém poli je umístěný znak obce tvořený kresbou věže se zamřížovaným vchodem. 

O záměru změnit symboly obce už jednali obecní zastupitelé, ti mají v současné době první návrhy nové vlajky i nového znaku. Návrh odkazuje na historické prameny a navrhuje opustit zelenou barvu. Na vlajce by tedy měly dominovat dva pruhy – červený a bílý. V ploše vlajky by se měl opět objevit znak obce, nicméně zjednodušený.

Představitelé obce teď počkají, který z představených návrhů vlajek získá u obyvatel největší podporu. Pokud se některá z variant bude líbit, požádají představitelé radnice předsedu Poslanecké sněmovny o právo nové vlajky využívat. Termín změny zatím k dispozici není, ještě letos to ale pravděpodobně nebude.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio