V zrcadlovém ráji pracuje sklářka a výtvarnice Marie Skolková

16. listopad 2021 12:32, aktualizováno

Krásné a křehké obrazy technikou benátských zrcadel vytváří Marie Skolková z Druztové. K vidění budou od konce listopadu v Galerii Václava Brožíka na obecním úřadu v Třemošné.

Jako v zrcadlovém ráji si můžete připadat ve sklářském ateliéru v Druztové na severním Plzeňsku. Řadu let v něm spolu se svým kolegou tvoří originální díla vyučená sklářka Marie Skolková. Její tvorbu ovlivnil dvouletý pobyt v Japonsku, také příroda a četba.

V dílně můžete najít brusičský stroj, řezačku a další potřebné vybavení. Zručná umělkyně dělá návrhy, polotovar ofrézuje a vybrousí. Při práci používá různé technologie a každý kus z její dílny je originál. Specialitou Marie Skolkové jsou benátská zrcadla a broušené zrcadlové obrazy. „Spodní strana obrazu je vybroušená a postříbřená, a potom jsou obrazy složené na dřevěné podložce, aby byl zachován jejich tvar,“ vysvětlila.

Marie Skolková z Druztové

Motivy čerpá z knih, které čte. „Slunce jsem vytvořila v roce 2012 a symbolizuje novou éru, robůtek zase připomíná výročí vzniku Čapkovy hry R.U.R., tady je zase tajný život v akváriu,“ popsala některé ze svých děl Marie Skolková.

„Od malička jsem si kreslila, učila jsem se paličkovat, drhat, sklo byl další materiál, který přišel na řadu. Vyučila jsem se brusičkou skla ve Světlé nad Sázavou, na stejné škole jako Blanka Matragi,“ vyprávěla. U skla pak zůstala celý život. Práce je pro Marii Skolkovou zároveň také koníčkem. „Jsem šťastný člověk,“ uznala s tím, že když chce načerpat energii a inspiraci, vyrazí do lesa nebo na kolo.

Benátská zrcadla i v moderním interiéru

Technologie benátského zrcadla patří k nejsložitějším sklářským technikám a podle umělkyně rozhodně nepatří do propadliště dějin. „Věřím, že se může uplatnit v současné architektuře. Benátské zrcadlo se dá udělat tak moderně, že zapadne do současných bytových trendů,“ myslí si.

Kromě výroby nových děl restauruje sklářka také stará benátská zrcadla. Její velkou touhou je dostat tuto prastarou sklářskou technologii do povědomí lidí. „Chci rozvinout broušené zrcadlové obrazy a dostat je do života, aby lidé věděli, že něco takového existuje,“ uzavřela.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.