V zatopeném lomu ve Starém Klíčově se můžete podívat pod vodní hladinu, aniž byste se namočili

28. červenec 2021

Už jste se někdy potápěli? Na tom v dnešní době není nic neobvyklého. Ale byli jste někdy pod hladinou vodní plochy, aniž byste se namočili? Právě to je možné zažít ve Starém Klíčově, což je část obce Mrákov na Domažlicku v Plzeňském kraji. Mají tam takzvaný Lomeček, kde můžete v pozorovatelně na dně zatopeného lomu sledovat podvodní svět.

Do Lomečku může veřejnost zavítat od roku 1993, kdy tuto lokalitu začal zvelebovat správce Lomečku Zdeněk Zrůst. V roce 2006 zde byl umístěn potápěčský zvon, takzvaný keson, a o dalších šest let později na dno zatopeného lomu dosedla podvodní pozorovatelna.

Pokud vyloženě netrpíte klaustrofobií a odvážíte se na dno jezera, stačí, když dojdete od srubu po lávce k jakési budce umístěné na hladině jezera. Tam už stačí slézt opatrně po žebříku dolů a jste v podvodní pozorovatelně, která se nachází osm metrů pod hladinou.

Žebřík, který vede do podvodní pozorovatelny

„Nedávno jsme tady měli asi třicet vozíčkářů a všichni to zvládli, samozřejmě za pomoci asistentů. Někdy je podstatně větší ten psychický problém, než fyzický hendikep,“ říká Zdeněk Zrůst. Oválnými prosklenými otvory pak můžete pozorovat podvodní svět a kochat se nejrůznějšími kousky v podobě jesetera sibiřského, kapra, sumce, úhoře, ale třeba i slunečnice pestré. „Tohle zařízení je upravená nádrž na cement a pod vodou to váží pouhou tunu. Celé je to zatížené obrovským betonovým prstencem, který vše drží na dně,“ vysvětluje správce objektu.

Galerie pod širým nebem a dobré jídlo

Do Lomečku ale stojí za to se vypravit už kvůli samotnému areálu v okolí vodní plochy a dobrému jídlu. „Děláme tady spoustu dobrot. Snažíme se, aby lidé, kteří sem přijdou, si u nás i pochutnali. Moje paní je výborná kuchařka, takže vaří, a pracuje tady i moje dcera a můj syn, kteří nám pomáhají. Sami bychom to nezvládli,“ říká Zdeněk Zrůst.

V areálu se nacházejí také různá umělecká díla, jako například plastiky či obrazy, které namalovali umělci a přátelé správce Lomečku a jeho rodiny, která zde celoročně žije a užívá si tak tohoto pozoruhodného prostředí za každého počasí, v každé roční době. Přijít sem a pokochat se touto nádherou můžete i vy. Lomeček je totiž otevřený víceméně celoročně.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.