V Základní škole ve Zruči nad Sázavou muselo kvůli nákaze covid-19 nastoupit do karantény pět tříd. 12 pozitivních dětí odhalilo páteční PCR testování

13. září 2021 13:00

Pět tříd v Základní škole ve Zruči nad Sázavou je kvůli nákaze covid 19 v karanténě, žáci z nich se začnou učit on-line. Páteční PCR testy tam odhalily koronavirus u 12 dětí. Škola se teď snaží rychle dovybavit děti technikou na domácí výuku.

"Jmenuji se Vladimír Nulíček, mám ve škole na starosti ICT techniku, učím informatiku a fyziku. Situace nás trochu zaskočila, protože nám děti musely zůstat doma a tak máme kvalt, musíme jim připravit techniku," přibližuje jeden z učitelů.

Pro děti připravují ve škole k zapůjčení domů kolem 30 notebooků, které právě nechávají aktualizovat a připravovat. Situaci ve škole, zvláště přechod na online výuku, řeší pedagogové už od víkendu."Karanténa je největší zátěž pro rodiče, my už to máme natrénované," uvádí další z učitelů, přestože má hodně práce navíc.

Ředitelku školy Ivanu Starou překvapilo vysoké číslo nakažených dětí. "Tak jsme zase částečně v onlinu. V pátek jsme udělali PCR testování a máme odhalených více než 10 pozitivních vzorků. Celý víkend jsme řešili rozdělení dětí na ty, které zůstanou v karanténě. Je to celkem pět tříd a pro nás náročná situce. Musím říct, že celkově mě překvapilo to vysoké číslo, ale zároveň jsem se tím asi přesvědčila o tom, že kdyby se všude děti testovaly PCR testováním, tak by těch nakažených bylo daleko víc."

Ivana Stará chce proto nechat znovu všechny děti otestovat PCR testy, o jejich proplacení testů pro celou školu bude jednat se zastupiteli města.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio