V za tři minuty dvanáct

26. listopad 2007
Publicistika

Doufejme, že skončila doba, kdy k záchraně nějakého kulturního dědictví bylo zapotřebí, aby se nejprve dostalo do zoufalého, havarijního stavu. Kdy teprve propadlé stropy a hroutící se zdivo vyburcovaly veřejnost i odpovědné činitele k záchranným krokům, k aktivitě...

Příkladem takového přístupu může být Jízdárna ve Světcích, hrad Přimda, zámek Prostiboř, předtím také Mariánská Týnice a nověji kostel v Plané nade Mží, kde strop se nezřítil jenom zázrakem. Záchrana pak přichází příslovečně "v za tři minuty dvanáct", což je čas, ve kterém draze a s velkým úsilím děláme to, co se mohlo dříve pořídit mnohem levněji a místními silami. Jako by si věc zasluhovala pozornost, až když se stává velkým kšeftem, za nějž se různým činitelům už vyplatí lobovat a ve věci se angažovat, zvlášť když u toho bude televize.

Kostel svatého Mikuláše v Potvorově patří k nejvýznamnějším památkám v naše kraji. Románská stavba z druhé čtvrti 13. století sloužila ve středověku jako opevněné útočiště před dobyvatelskými nájezdy. Kromě přístaveb a novodobé věže je kostel v původním stavu, v konše apsidy se dochovala nástěnná malba z poloviny 13. století s motivem Krista Vševládce. Dosud na ni nezateklo, i když ke zkáze není daleko. To si uvědomili místní i přespolní obyvatelé a založili Občanské sdružení pro románský kostel v Potvorově, které má 80 členů, ačkoliv samotných věřících chodí do kostela méně.

kostel

Lidé v Potvorově a okolí vědí, že pouhé církevní zastání je pro kostel málo, že k obnově tak významné stavby je třeba větších, řekněme celospolečenských sil. Občanské sdružení má také větší možnost získat dotace než církev samotná. Proto Sdružení v Potvorově už zajistilo studii na statické zajištění a výměnu dožilé krytiny včetně rozpočtu. Krov kostelní lodě je zatím neporušený, takže práce by neměly překročit částku tři miliony korun. Letos také podávají příslušným úřadům žádost o státní příspěvek.

kostel

A teď je otázka, jak ji úředníci vyhodnotí; co pro ně - moderně řečeno - bude prioritou. Zda dají přednost velkým akcím a velkým stavbám, a potvorovský kostel nechají čekat, protože objektivně řečeno - zřícení stropu v něm ještě nehrozí, hrozí v uvozovkách jen zatečení na fresku. Pokud k tomu ovšem dojde, pak obnova kostela s freskou může být i několikanásobně dražší. Je tedy na úřednících, zda menšími penězi pomůžou kostelu teď, a nebo jestli ho ponechají jako budoucí velký a nákladný kšeft - zase v za tři minuty dvanáct - kdy kolem budou šmejdit televizní kamery a politici se pyšnit svým vztahem ke kultuře.

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio