V sokolovské nemocnici chybí personál, začali tam znovu pomáhat vojáci

7. prosinec 2021 09:00

Ošetřování člena rodiny, karanténa nebo nemoc. To jsou hlavní důvody, proč v nemocnici v Sokolově chybí zdravotní sestry a ošetřovatelé.

Kvůli nedostatku středního zdravotnického personálu budou ode dneška v nemocnici pomáhat i vojáci Armády České republiky. Do nemocnice nastoupí čtyři vojáci, zatím do 20. prosince. Pomáhat budou s covidovými pacienty na intenzivních lůžkách. Naposledy asistovali vojáci v sokolovské nemocnici letos na jaře. 

Zdravotníci se aktuálně starají o 23 pacientů s koronavirem. Šest pacientů vyžaduje intenzivní péči, ostatní leží na standardních lůžkách. Zdravotníci vyčlenili covidové pracoviště na interně, zatím je tam volných asi 20 lůžek.

Další covidoví pacienti jsou v oddělených prostorech na následné péči. Některé nakažené, kteří nejsou ve vážném stavu, vozí záchranáři na doléčení do covidových center, například do sociálního zařízení Rehos v Nejdku.

Armáda začala v Karlovarském kraji ve větším počtu pomáhat loni v listopadu

Vojáci tehdy nastoupili do čtyř hlavních nemocnic i do vybraných zařízeních sociální péče. Nejhorší situace z hlediska pandemie postihla nemocnice letos na přelomu února a března. Přetížená byla nejprve nemocnice v Chebu a poté i v Sokolově, kde v jednu dobu leželo přes 100 pacientů. Vojáci tam pomáhali do března.

V celém Česku k dnešnímu dni pomáhá 349 vojáků z povolání, dalších asi 130 vojáků je zapojeno do trasování nebo testování. Působí ve více než sedmi desítkách zařízení.

S čím budou vojáci pomáhat? Kolik personálu aktuálně chybí a jaká je aktuální situace s kapacitou lůžek i poskytované péče?

Poslechněte si rozhovor s lékařským ředitelem sokolovské nemocnice Andrejem Farkašem!

autoři: Ivana Sedláčková , Radim Jehlík
Spustit audio